El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi aposta per la visibilització de la dona que practica esport

A l’edifici Eduardo Latorre es poden veure des de ja fa un parell de dies lones amb les històries de huit dones referents al món de l’esport com Kathrine Switzer, Alfonsina Estrada, Charlote Cooper, Edurne Pasavan, Teresa Perales, Lidia Valentin, Alexia Cutellas i Lydia Sempere.

La regidoria d'esports presenta una campanya per visibilitzar la pràctica esportiva per part de les dones i anuncia diverses activitats. La marxa 'A les fosques' serà el pròixm 4 de març a les 20h al Complex Eduardo Latorre i la Cursa de la Dona es realitzarà el 10 de març a les 13:30h a la Pista d'Atletisme. A més hi ha una exposició de lones on es conta la història de huit dones referents de l'esport i la pilot Lydya Sempere participarà impartint xerrades als centres educatius públics de secundària narrant la seua experiència de superació.

S’apropa al calendari el 8 de març i des de l’Ajuntament d’Alcoi s’ha presentat una campanya i diverses accions que van a realitzar-se en el Dia de la Dona per visibilitzar la pràctica esportiva, que durant molt anys ha patit una important masculinització.

Alberto Belda, regidor d’esport, ha destacat la necessitat de reivindicar l’esport com una eina de canvi: “En Alcoi tenim esportistes destacades i una alta participació de la dona en esports diferents. Hem observat també un increment de la participació de la dona en les activitats esportives, però malauradament encara representen entre un 30-40% dels participant, no arriben al 50%”.

La primera de les accions és una campanya de visibilització al carrer. L’acció pretén eliminar el gènere a les figures vectoritzades: “Ens vam donar compter que les figures vectoritzades de gent que practica esport són homes, i hem volgut fer-les al contrari, per això són totes dones a la campanya. A més al fer esta campanya ens vam adonar que nosaltres també estàvem fent-ho al logotip del Centre d’Esport, on les quatre persones que apareixien eren homes. Des de hui hem llençat este nou logo en el que hem canviat i dos de les quatre persones són dones”.

A més el pròxim divendres 4 de març a les 20h des del Complex Eduardo Latorre arranca ‘A les fosques’ , una marxa i trotada amb motiu del Dia de la Dona. Totes les participants portaran el dorsal 261, un gest reivindicatiu que pretén donar a conèixer la figura de Kathrine Switzer, la primera dona que va córrer la marató de Boston. El jurat de la cursa va intentar per tots els mitjos fer-la fora de la cursa per a que no poguera acabar-la en una època (1967) on la dona no podia participar en esta activitat. La cursa té dos nivells assequibles i es pot veure tota la informació i inscriure’s ací.

A l’edifici Eduardo Latorre es poden veure des de ja fa un parell de dies lones amb les històries de huit dones referents al món de l’esport com Kathrine Switzer, Alfonsina Estrada, Charlote Cooper, Edurne Pasavan, Teresa Perales, Lidia Valentin, Alexia Cutellas i Lydia Sempere.

La figura de Lydia Sempere és pròxima, es tracta de la primera dona que ha participat en el campionat d’Espanya d’automovilisme, nascuda en Banyeres i afillada en Alcoi, que a més de ser dona, pateix sordesa bilateral profunda. Ella serà la protagonista de la següent activitat que es desenvoluparà als centres educatius. Així, el pròxim 3 de març estarà al IES Cotes Baixes, el 7 de març al IES Pare Vitòria i el 8 de març al IES Andreu Sempere. La pilot contarà la seua experiència de superació per ser dona i per patir una malaltia que no li ha impedit triomfar en un camp de l’esport molt masculinitzat.

L’última de les activitats és la Cursa de la Dona en la que participa com a col·laborador la Universitat Politècnica de València. La carrera serà el pròxim 10 de març i partirà des de la Pista d’Atletisme del Poliesportiu municipal. El recorregut és de 2’2 km i és de tipo cross. A este enllaç es poden realitzar les inscripcions i consultar informació.