El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi atribueix la pèrdua d'una subvenció europea, per rehabilitar el Molinar, als incompliments de l'empresa que havia de fer l'obra

Visita de l'Alcalde al futur centre d'interpretació / Ajuntament

Continus incompliments del contracte han portat al Consistori a la resolució del contracte adjudicat a l'empresa.

"Analitzarem totes les vies possibles perquè el contractista assumisca la seua responsabilitat pels perjudicis causats a Alcoi". Així ho ha afirmat la regidora de Patrimoni, Lorena Zamorano, sobre els incompliments de l'empresa que havia de rehabilitar el futur Centre d'Interpretació del Molinar. Un d'aquests perjudicis ha sigut la pèrdua d'una subvenció europea, segons l'Ajuntament en un comunicat.

Alcoi ultima el tràmit per a resoldre a la mercantil BINARIA, S.L. el contracte d'obra del futur centre d'interpretació del Molinar. Continus incompliments del contracte han portat al Consistori a la resolució del contracte adjudicat a l'empresa.

La Junta de Govern ha aprovat la remissió al Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana l'expedient del contracte d'obres del projecte de rehabilitació de la Fàbrica dels Solers i consolidació de les Fàbriques del Molinar, com a tràmit previ i preceptiu a la resolució.

Aquest contracte va ser adjudicat a l'empresa Binària Companyia General de Construccions S.L. el passat 6 de juny de 2019, per un import de 712.090,24, euros. Després de nombrosos desacords entre l'empresa i el Consistori el 28 d'octubre de 2019 es paralitzen les obres a Els Solers en detectar-se la necessitat d'assegurament tant del talús del camí d'accés com de la façana lateral de la fàbrica contigua.

Segons el comunicat de l'Ajuntament d'Alcoi, després de ser escomeses les obres d'estabilització per part de l'entitat municipal el 5 de juny de 2020, es procedeix a l'alçament de la suspensió ordenant-se a l'empresa la continuació de les obres en l'edifici. L'empresa, segons l'Ajuntament, "incomplint l'ordre", no sols no va reprendre les obres en forma i termini sinó que es va oposar al seu reinici al·legant novament motius d'inestabilitat i falta de seguretat, que van quedar descartats per part de la direcció facultativa, així com causa de resolució imputable a l'administració pel temps transcorregut en suspens l'obra.

Després de desestimar les seues al·legacions, i constatat l'incompliment del contractista quant a la continuació de l'execució de l'obra, el consistori va iniciar l'oportú expedient de resolució contractual que ara s'eleva al Consell Jurídic Consultiu com a tràmit legal preceptiu i previ a adoptar-se l'acord definitiu de resolució que comportaria d'estimar-se, la confiscació de la garantia definitiva depositada per la mercantil, que ascendeix a 29,400 euros.

L'equip de govern està estudiant accions legals que podrien aparellar-se a la resolució, en compensació als perjudicis produïts per la falta d'execució del projecte dins del termini i en la forma escaient, ja que la reforma contractada comptava amb finançament FEDER, ajuda a la qual "ha hagut de renunciar l'administració a conseqüència de l'incompliment".

Segons Zamorano, "el seu incompliment ha provocat la pèrdua d'una subvenció FEDER i la possibilitat de comptar, hui dia, amb un Centre d'Interpretació de la indústria i de l'entorn BIC del Molinar el valor patrimonial del qual té transcendència a escala nacional com acredita la seua inclusió en el Pla Nacional de Patrimoni Industrial”. D'altra banda la Junta de Govern va aprovar l'ocupació de la Fàbrica Els Solers del Conjunt Històric del Molinar d'Alcoi, un pas més dins en el procediment per a l'expropiació del 6,35% de la Fàbrica d'Els Solers-Molí de Ferro que va començar el mes de febrer de 2020 i que segueix el seu curs.