El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi celebra el "camí ascendent" de les seues polítiques socials amb una jornada de portes obertes

Col·lectius locals han visitat les instal·lacions de la UTS del Camí. 40.

Els serveis socials d'Alcoi tanquen una etapa a partir del pròxim mes de maig, tot després que Aroa Mira, la cap visible d'aquesta àrea durant els darrers 8 anys, haja anunciat que deixarà el seu actual càrrec de regidora.

Les inversions autonòmiques en matèria de polítiques socials s'han incrementat en Alcoi en un 63% des de l'any 2015, coincidint amb l'inici del pacte del botànic. Vora 1,3 milions d'euros destinats a itineraris d'inserció, aules de la tercera edat, o programes de prevenció de drogues; una situació que des de l'Ajuntament d'Alcoi veuen fruit d'un "camí ascendent" en haver aconseguit "alinear" la política local amb l'autonòmica.

En aquest context de bonhomia, Alcoi s'ha sumat a la jornada de portes obertes que s'ha viscut a tot el País Valencià, obrint les portes de la Unitat de Treball Social (UTS) del Camí. 40 a diferents col·lectius locals. L'encontre ha comptat també amb la presència de representants del Síndic de Greuges, que s'han reunit amb l'alcalde Toni Francés i la regidora de Polítiques Socials, Aroa Mira, per a abordar les traves durant la tramitació de la dependència, discapacitat i renda d'inclusió (RVI).

Balanç

Els serveis socials d'Alcoi tanquen una etapa a partir del pròxim mes de maig, tot després que Aroa Mira, la cap visible d'aquesta àrea durant els darrers 8 anys, haja anunciat que deixarà el seu actual càrrec de regidora. Fixant-nos en l'última anualitat que haurà tancat Mira com a regidora, cal dir que el servei d'ajuda a domicili ha assolit una estabilitat quant al nombre d'hores i casos atesos en els últims anys, 33.000 i 285 respectivament el darrer any. Un 63% d'aquestes intervencions han sigut per a realitzar tasques domèstiques, i un 32% per a atenció personal.

En el programa d'atenció prenatal i primera infància (APPI) s'ha treballat amb 252 unitats familiars durant els últims 3 anys; a destacar l'augment de pares presents en els set grups de treball del programa. En aquesta mateixa línia, el programa d'orientació per a pares i mares ha treballat amb 8 famílies en 2018, un nombre major que en els dos anys anteriors.

Quant a la població més adulta, s'ha experimentat un increment de les matriculacions a les aules de la tercera edat; un 18,5% més respecte al 2016, amb 612 persones matriculades en el present curs. Per sexes el 77% són dones, i per tipus d'activitat el 30,5% participen en les classes de gimnàstica.

Un altre dels col·lectius a què s'adreça la tasca social és el de les persones migrades, mitjançant l'oficina Pangea, que al llarg de 2018 ha atés 1.018 persones. D'aquest total, 180 migrants han participat en els tallers de valencià i castellà organitzats també des de l'oficina Pangea.