El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi celebra la seua multiculturalitat

Presentació del dia contra el Racisme i la Xenofòbia, amb alguns dels organitzadors i participants
És la primera vegada que Alcoi celebra el dia contra el Racisme i la Xenofòbia

Serà aquest 17 de març a la plaça de l'Uixola, on hi haurà demostracions de ball, música, degustació de menjar o tast de te, i moltes altres activitats que demostren la rica varietat de cultura que hi ha a la capital de l'Alcoià. És la primera vegada que Alcoi se suma a aquesta celebració, i en la que participen entitats i col·lectius de diferents cultures assentades a la ciutat.

Serà el pròxim 17 de març al parc de l'Uixola, on col·lectius i veïns de diferents cultures aportaran el seu granet de sorra en la multiculturalitat alcoiana. Danses, música, menjar, i tallers de decoració són algunes de les activitats proposades per a tota la jornada

Patricia Olcina és la investigadora social que està darrere de tot aquest moviment, i que en el dia a dia treballa amb el projecte DIC, Diari Intercultural d'Alcoi, on interactuen persones de diferents cultures. En el dia contra el Racisme i la Xenofòbia hi ha convocades manifestacions a diverses ciutats del món, però Patricia Olcina explica que a Alcoi s'ha decidit fer una jornada intercultural amb diverses activitats per a potenciar l'intercanvi i arribar a una major població. Un projecte en el qual "col·laboren moltes entitats diferents, algunes d'elles mai havien parlat entre si. Açò ja és un èxit".

Així el dia 17 podrem vore als carrers actuacions que fins ara no s'han fet de manera pública, com una demostració de danses de l'Equador i Bolívia, amb música i vestimenta; o una dansa romanesa que anirà acompanyada d'un taller per a pintar amb cera ous de pasqua amb una tècnica pròpia del país. També hi haurà un dinar popular amb receptes del Sàhara, Romania i Andalusia. La jornada es completa amb música en directe i balls per part del grup D3 Jóvenes Artistas, la Casa d'Andalusia, o una mostra de balls del món del Grup de Danses Carrascal, on podran participar tots. El programa complet es pot consultar ací a la dreta, tot i que des de l'organització avisen que hi haurà moltes més activitats, com tallers de tatuatges de henna o tast de te en una haima tradicional; per la qual cosa s'anima a tots a passejar una estona pel parc de l'Uixola aquest dissabte 17 de març.

La regidora de participació Maria Baca diu que amb aquesta iniciativa es vol "fer front a ideologies feixistes que últimament contaminen la població amb el seu discurs ple de prejudicis i por". També participa la plataforma Crida contra el Racisme, des d'on es mostren preocupats pel fet que "l'extrema dreta creix i consolida el seu discurs", i posa com a exemple que "a Alcoi, entitats com Lo Nuesto porta a terme campanyes fomentant l'odi en la nostra convivència".

Patricia Olcina ha volgut destacar que no es tracta d'una activitat que contraprograme a la concentració de pensionistes, prevista per al migdia del mateix dia 17 a la plaça d'Espanya; sinó que són iniciatives interrelacionades: "ens sumem a la seua convocatòria i ells a la nostra".