El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi deixa el seu deute en la xifra més baixa dels últims 20 anys

Vanessa Moltó, regidora d'hisenda.

Davant d'aquesta liquidació en positiu del pressupost, el PP assegura que "és un símptoma que la gestió municipal és mínima perquè hi ha recursos que no s'utilitzen malgrat que la ciutat ho necessita".

Havent realitzat la liquidació de l'exercici 2018, Alcoi deixa la xifra del seu deute en 21.791.218 €, el valor més baix dels últims 20 anys. El deute per habitant es queda en 369 €, suposant un 43,69% del total del pressupost del passat any.

Cal dir que en 2010 el deute era d'un total de 37.949 milions d'euros, el que representava, 618 euros per habitants i un percentatge del 109% del total del pressupost municipal. Ara en canvi s'ha baixat fins als 369 € per habitant, i un 43,7% del percentatge respecte al pressupost municipal.

Des del consistori asseguren que la xifra de deute d'enguany no es correspon amb la que ha facilitat el Ministeri, on s'especifica que el deute alcoià es troba en 22.261.000 euros. Malgrat que totes dues xifres suposen una reducció del deure, l'Ajuntament d'Alcoi ja ha sol·licitat al Ministeri que es faça efectiva l'oportuna correcció.

L'edil delegada d'Hisenda, Vanessa Moltó, reconeix que "endeutar-se no és dolent, ja que és recomanable nodrir-se de transferències d'altres administracions i préstecs per a finançar les inversions productives". El que no és recomanable, continua Moltó, "és endeutar-se massa, i aquest govern ha trobat l'equilibri reduint el seu deute sense deixar d'apostar per les inversions importants per aquesta ciutat".

Desmenteixen al PP

Moltó també ha volgut desmentir les informacions del Partit Popular, en referència a l'execució solament del 25% en les inversions recollides al pressupost de 2018. En aquest sentit assegura que l’execució general del pressupost del 2018 va estar en un 76% contant les inversions i en un 90% si no es compten les inversions.

També aclareix l'edil que per culpa de la llei de racionalització, s'impedeix als ajuntaments "utilitzar tots els seus recursos i executar molts projectes". Per si no n'hi haguera prou, recorda, "una part important del pressupost d’inversió, amb diversos milions d’euros estan bloquejats i s’arrosseguen any rere any al pressupost sense poder fer ús d’ells per culpa del desastre del projecte urbanístic del govern del PP en Serelles".