El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi demana diners per a fer una ruta per a ciclistes i vianants que travesse la ciutat

S'han presentat a un concurs de subvencions que suposaria cobrir el 50 per cent de la inversió, prevista en 900.000 euros

S'han presentat a un concurs de subvencions europees per aconseguir finançar el 50 per cent d'aquest projecte, i que suposaria un carril per a vianants i ciclistes que uniria tota la Via Verda de Batoi fins a la Zona Nord. L'Ajuntament calcula que necessita 900.000 euros per a fer realitat el projecte, i la subvenció de fons europeus FEDER, si s'aconsegueix, suposaria cobrir la meitat.

Es tracta d'un eix municipal per on podran anar ciclistes i vianants, i que, segons explica el regidor de mobilitat Jordi Martínez, unirà la via verda des de Batoi, per Santa Rosa i fins a l'Eixample fins a la Zona Nord.

El trajecte proposat arranca des de la via verda al Mercat de Batoi i va pels túnels fins a la Colònia d'Aviació, continua per davant del col·legi El Romeral, passa per Escultor Peresejo i la cruïlla d'Isabel la Católica per continuar pel túnel que hi ha sota el projectat Bulevard. Continua fins a la zona nord i el carrer Tirant lo Blanc fins a l'entrada nord d'Alcoi, on s'unirà amb la via verda projectada a Cocentaina. En total, són quasi 10 quilòmetres (també s'inclou la millora de la via verda fins al poliesportiu), dels quals vora 4 quilòmetres són dins de la ciutat. Al llarg del recorregut hi haurà zones de descans i per aparcar bicicletes.

Jordi Martínez explica que en les enquestes de mobilitat fetes als alcoians, quasi la meitat utilitza el vehicle particular en la ciutat, però el 65 per cent d'aquests estarien disposats a canviar eixe hàbit amb les vies adequades. Martínez calcula que "aquesta via beneficiaria aproximadament a 14.000 usuaris en la nostra ciutat". A més a més assegura que el parc mòbil de la ciutat emet ara per ara 157 tones de CO₂, que amb aquesta nova via es podrien reduir fins a les 96 tones.

Així, s'han presentat a una convocatòria de subvencions per accedir a fins europeus FEDER i que suposaria aconseguir el 50 per cent del finançament necessari, vora uns 500.000 euros dels 900.000 euros en el que està pressupostat. Jordi Martínez explica que a finals de gener se sabrà el resultat, i si aconsegueixen la subvenció, el projecte ha d'estar finalitzat per abril del 2019.

Per cert, que un dels requisits per accedir a la subvenció són els beneficis mediambientals. En aquest sentit Martínez diu que es farà amb materials sostenibles i naturals perquè aquest eix "podria ser l'extensió definitiva de la via verda per tota la ciutat i que la utilitzen els vianants".