El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi destina 6.000 euros per a estilitzar un centenar de gats

Gats, Imatge de recurs

El projecte, que es desenvolupa al llarg del 2020, vol aconseguir colònies estables de gats, sanes, i que no generen conflictes entre ells o amb els veïns en època de zel.

La Diputació subvenciona el projecte amb 3.700 euros, i la resta l'aporta l'Ajuntament. S'esterilitzaran 49 femelles i 49 mascles, gats que viuen per Alcoi però que no tenen propietari, i després es retornen a la seua colònia.

La Societat Protectora d'Animals i Plantes d'Alcoi és la que duu a terme el projecte d'esterilització de colònies felines a la ciutat. Utilitzen el procediment CES: Capturar, Esterilitzar, Soltar, "és l'únic que ha demostrat ser eficaç per a controlar el creixement de la població de gats de carrer. CES implica atrapar a tots o a la majoria de gats d'una colònia, esterilitzar-los i retornar-los al seu territori", expliquen des de la protectora. Es descarta la introducció dels gats en els refugis "per la seua dificultat d'adaptació, tan sols poden arribar a tolerar-ho si anteriorment han tingut una llar, però en la majoria de casos no accepten una captivitat, entristeixen i no desitgen viure, per la qual cosa deixen de menjar".

Esterilitzar a un mascle costa 84,7 euros; a una femella 42,35 euros. En total, es destinaran 5.971 euros per a esterilitzar 49 femelles i 49 mascles. Els gats retornats a la colònia se'ls marca en l'orella per identificar-los, "se'ls proveeix d'aliment i supervisió per part de voluntaris".

Des del consistori expliquen que amb aquest projecte es vol aconseguir una població felina estable, evitant sobrepoblació i, per tant, situacions crítiques per als animals. El regidor de Salut Pública, Miguel Juan Reig diu que també es fa "una contribució efectiva i humanitària a la protecció global de la fauna urbana", aconseguint una "colònia sana". Al mateix temps "es minimitzen comportaments que generen queixes i conflictes en la ciutadania derivades de les molèsties derivades del comportament sexual dels gats en el període de zel".