El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi entra en la xarxa CDT amb una aula de formació turística

No hi havien cadires per a tots en l'acte de presentació de la nova aula CDT d'Alcoi
El turisme valencià aposta amb la qualificació i formació del personal com a tret diferencial

El secretari de turisme Francesc Colomer diu que aquesta aula serà l'embrió d'un futur Centre de Turisme d'Interior. A hores d'ara els Centres de Turisme ta sols estan en la costa, i en l'interior es treballa en aules de formació com la que s'acaba d'inaugurar a Alcoi. Ací es podran formar tots els agents turístics en la nova estratègia valenciana: l'hospitalitat.

Aquest mateix 21 de març, acabada d'inaugurar l'aula, ja s'ha celebrat el primer curs de formació sobre hospitalitat turística; i hi ha previst un altre curs al mes de maig sobre dinamització empresarial. De moment és una aula de formació, però el secretari autonòmic de turisme, Francesc Colomer, assegura que la intenció és que es convertisca en un Centre de Turisme d'Interior. "En el futur, aquest embrió o primer pas ha d'evolucionar i ha d'esdevenir en un espai molt més estructurat per a la formació permanent de la ciutat i el seu perímetre d'afecció", diu Colomer.

Això sí, amb aquesta aula Alcoi entra ja en la xarxa CDT. A tota la Comunitat hi ha 7 CDT a municipis costaners, i la figura del CDT d'Interior, que no compta de moment amb un centre de referència, però sí amb diverses aules repartides per tota la comunitat. A la província d'Alacant es fan cursos, per exemple, a Villena, Biar, Elx o Santa Pola, i ara també a Alcoi. El CDT d'Interior ofereix formació tant per a persones desocupades del sector, com formació continua per a agents turístics.

Perquè la formació, la qualificació, i el capital humà, és l'aposta de la Generalitat Valenciana per a marcar diferències en el sector turístic. Francesc Colomer diu que "no volem competir en preus, rebaixar salaris, descomptar aspectes socials o mediambientals. Sempre hi haurà algú que ho farà més barat i explotarà més".

Per la seua banda, l'alcalde d'Alcoi Toni Francés diu que amb aquesta aula "aporta capitalitat a Alcoi i facilita l'accés a la formació de tots els professionals de les nostres comarques".

 

L'hospitalitat, primer curs a l'aula CDT d'Alcoi

La nova aula CDT d'Alcoi estava de gom a gom per a la presentació, no sols de mitjans de comunicació i representants dels diferents partits polítics, sinó també empresaris i agents del món del turisme que tot seguit han assistit al primer curs en l'aula sobre hospitalitat. Francesc Colomer explica que l'Hospitalitat és l'estratègia triada pel govern valencià, i que "va més enllà del tracte amable, que és valuossíssim, però és tota una cultura amb habilitats que haurem de desenvolupar".

L'estratègia d'hospitalitat compta amb tres fases. La primera ha sigut una adaptació del conveni ètic amb universitats, "fruit d'un estudi molt cabal i reflexiu, profundament inspirat en el turisme ètic i responsable". La segona fase compta amb ambaixadors de l'hospitalitat, persones conegudes com Quique Dacosta o l'atleta paralímpic David Casinos, que traslladaran l'hospitalitat valenciana a la resta del món. I la tercera fase compta amb 270 accions lligades als CDT i a tots els "subsectors professionals de frontera que interactuen amb el turista, com comerços, policia, museus, taxistes, etc."