El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi es queda, de moment, sense empresa pública

Alcoi haurà d'esperar fins al 2019 per a crear una empresa pública
El plenari havia aprovat iniciar els tràmits, però l'Ajuntament ha de complir amb un nou Pla Econòmic i Financer per assegurar l'estabilitat pressupostària que impedeix la creació de l'empresa pública

L'Ajuntament diu que es deu al canvi de criteri del Ministeri d'Hisenda, que ha obligat als ajuntaments a fer un nou Pla Econòmic Financer per al 2018 i 2019 (és el segon). Un pla que té com a objectiu assegurar l'estabilitat financera dels ajuntaments, i que impedeix al d'Alcoi crear l'empresa pública mentre dure el pla. Una situació que ha contrariat no sols a l'equip de govern, sinó també a part de l'oposició que havia votat a favor de l'empresa pública. Per contra, des del Partit Popular asseguren que ja havien alertat d'aquesta situació i consideren que es tracta "d'una gestió sense planificació i d'uns pressupostos municipals que són fum".

No es podrà constituir l'empresa pública a Alcoi, tal com s'havia aprovat en el passat plenari del mes de setembre. Recordem que PSOE, Guanyar i Compromís votaren a favor de la constitució d'aquesta empresa pública que s'encarregaria de gestionar determinats servicis municipals com la neteja o la gestió d'instal·lacions esportives. De fet, en els pressupostos del 2017 ja hi havia una partida de 200.000 euros per a posar en marxa l'empresa. Ciutadans es va abstenir i els populars votaren en contra.

Doncs bé, des del consistori al·leguen que el canvi de criteri del Ministeri d'Hisenda els impedeix crear ara l'empresa pública que tenien aprovada. Abans no es podia crear perquè Alcoi estava immersa en un Pla Econòmic i Financer al qual estava sotmés des de l'any 2012, "quan es va acollir al finançament, per part del Ministeri d'Hisenda, dels més de 9 milions d'euros, necessaris per a fer front a les factures pendents de pagament que es va trobar l'actual Govern en entrar a l'Ajuntament el juny del 2011". Aquest pla impedia la creació de qualsevol empresa pública, però com ja estava finalitzat, des del consistori havien iniciat els tràmits.

Per altra banda, està la famosa regla de despesa de Montoro (que controla les despeses dels consistoris), i que Alcoi va incomplir en l'any 2016 per més de 400.000 euros. En juliol l'ajuntament va bloquejar part del pressupost del 2017 per tal de complir amb la legalitat, i amb açò consideren que "era suficient per a complir amb els criteris d'estabilitat pressupostària, i continuar amb la bona gestió econòmica de l'Ajuntament d'Alcoi als últims anys". Però des del Ministeri d'Hisenda "han tornat a canviar el criteri", segons expliquen els socialistes, i obliguen a fer un nou Pla Econòmic Financer per als anys 2017-2018 que garantisca el compliment d'una estabilitat pressupostària. Així les coses, l'empresa pública no es podrà constituir, almenys, fins al 2019.

La regidora d'Hisenda Vanessa Moltó lamenta "la voluntat clara del govern estatal del Partit Popular de limitar la capacitat d'acció i l'autonomia dels ajuntaments. Una cosa és l'estabilitat i l'altra evitar amb diferents canvis de criteri que els municipis puguen destinar els seus pressupostos a millorar la vida dels ciutadans". Moltó recorda que l'empresa pública "pretenia estalviar diners i tenir uns serveis públics com la neteja, l'assistència i serveis socials, la gestió d'instal·lacions esportives, o el manteniment de parcs i vies públiques, millors per als ciutadans".

Reaccions de l'oposició

Les reaccions de l'oposició no s'han fet esperar. Per una banda tenim a Guanyar i Compromís, que sempre s'han mostrat a favor de la creació d'una empresa pública. Així que la no creació ha sigut una mala notícia per a tots dos. 

Des de Guanyar Alcoi reconeixen que la Llei Montoro i el govern de Rajoy deixen "un Pla d'Ajust molt restrictiu" a Alcoi, agreujat per "la nefasta gestió del Govern de Sedano que va deixar l'Ajuntament d'Alcoi amb un dèficit de més de 4 milions d'euros". Però demanen serietat als socialistes, als que acusen d'incomplir amb un dels compromisos que tenien en campanya electoral. "Perdem així l'oportunitat de facilitar la municipalització de serveis privatitzats i, en conseqüència, estalviar diners i millorar la gestió d'aquests serveis", diuen des de Guanyar, "perquè encara que des del Govern de Toni Francés s'haja manifestat la intenció de crear una empresa pública per recuperar serveis la realitat és que mai ha estat predisposat a revertir les privatitzacions sinó que les ha augmentades durant aquesta legislatura". Guanyar demana que es continue treballant en la creació de l'empresa, però diu que "en l'última comissió el PSOE va manifestar la seua intenció de deixar de treballar en la creació de l'Empresa Pública fent patent el poc interés que tenen en l'assumpte".

També des de Compromís consideren que és una "falta de voluntat ferma" per part dels socialistes. Màrius Ivorra explica que "en el seu moment quan es van presentar els pressupostos veiem que el Pla Financer no s'havia complit i seria difícil fer l'empresa amb la Llei Montoro, i el temps ens dóna la raó". Ivorra diu que els requeriments del Ministeri arribaren en setembre però que no ha sigut fins ara quan s'ha informat i s'ha suspés la comissió per a treballar en l'empresa. "Hi ha hagut ocultació d'informació" diu Màrius Ivorra, a més de considerar que "per part del PSOE ha sigut una jugada per a poder engatusar a Guanyar perquè donara el suport en els pressupostos. Però no hi ha intenció de treballar en l'empresa pública, perquè si tingueren voluntat, no haurien dissolt la comissió de treball".

Per la seua banda, des de Ciutadans asseguren que estava clar que "veient els comptes no es donaven les circumstàncies" per a crear l'empresa. Asseguren que ells no estan en contra de la idea i creuen que una empresa pública pot ser beneficiosa per a la ciutat, "però creiem que no era el moment i que eixa partida de 200.000 euros es podia gastar per a altra cosa. No era primordial". Així les coses, consideren oportú el retard per poder treballar millor en el projecte.

Per últim, des del Partit Popular, recorden que ja van advertir d'aquesta situació, en considerar que no es complien els requisits legals. Però a més ho qualifiquen de "decisió política sense planificació". Els populars mantenen la seua postura contrària a l'empresa pública, "un moviment polític de l'esquerra per avantposar la seua ideologia a les necessitats dels alcoians", i que volien "fer la competència amb recursos públics a les empreses privades, però a més, assumint un risc econòmic amb els diners de tots els alcoians". El regidor popular Nacho Palmer recorda que ells demanaren que els 200.000 euros que volien destinar-se a l'empresa pública foren per a manteniment de la ciutat, però ara, diu Palmer, no hi haurà empresa pública, ni temps per a gastar els diners enguany "amb la de coses que es podrien haver fet". "No estem tan sols davant de la dissolució del començament de l'empresa pública, de la qual cosa ens alegrem, estem una vegada més davant els incompliments continus de l'Alcalde, i davant l'evidència d'una gestió sense planificació i d'uns pressupostos municipals que són fum".