El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi ha d'actualitzar els Plans d'Emergències per Risc Sísmic i per Incendis

La Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana ha homologat el Pla Territorial municipal enfront Emergències d'Alcoi. Ara, amb el detall dels riscos a Alcoi, l'Ajuntament ha d'actualitzar el Pla d'Incendis Forestals, ara en redacció; i el Pla per Risc Sísmic.

La ciutat d'Alcoi, per les seues característiques concretes com orografia i situació, presenta dos riscos principals. En incendis forestals som zona d'Alt Risc amb un nivell de 5 sobre 6. I en Risc Sísmic estem en una escala de perill de 8 sobre 12. Nevades o accidents per transport de mercaderies perilloses són altres dels riscos que tenim, però per contra, tenim poc perill d'inundacions. Tots açò es detalla en el Pla Municipal d'Emergències, ja homologat.

Alcoi ja compta amb un Pla Municipal d'Emergències: un estudi general de la situació de la ciutat, amb els riscos ambientals i físics que té per les seues concretes característiques. És un interessant document que es pot consultar ací, i on es detallen, per exemple, les estructures jeràrquiques a activar; els recursos, públics i privats, del que disposa el municipi per a fer front a situacions de risc; o les vies d'evacuació tant de la ciutat com dels diferents nuclis urbans del terme municipal.

I el pla deixa vore que Alcoi té dos riscos principals per als quals ha d'estar preparat i ha d'actualitzar els plans específics: el d'incendis i per moviments sísmics.

En el cas de Risc Sísmic, tenim un nivell de 8 sobre 12; és a dir, en els pròxims 500 anys els moviments sísmics a la zona podrien arribar a una escala de 8. Som dels municipis valencians amb el risc més alt, segons s'especifica en el Pla Especial Sísmic de la Comunitat Valenciana.

Alcoi va patir la pitjor sèrie de terratrémols entre els anys 1620 i 1644, alguns d'ells amb intensitat de 8. Ja en el segle 20 s'han patit dos terratrémols, en els anys 1937 i 1945, d'intensitat no superior a 5, i de caràcter superficial. I recentment també hem viscut alguns terratrémols, però tots inferiors a escala 4, com el de l'any 2017 o el d'aquest mateix any 2020.

Risc Sísmic. Font GVA


Pel que fa al risc d'incendis, poc es pot dir que no sabem ja. Estem en una zona rodejada de parcs naturals, amb quasi 13.000 hectàrees de superfície, de les quals 8.000 són de caràcter forestal, i per tant, Zona d'Alt Risc. La Generalitat cataloga Alcoi en un risc de 5 sobre 6 en el seu Pla d'Incendis Forestals.

Des de 1983 a 2017, la ciutat ha patit un total de 169 incendis, que han cremat 3.510 hectàrees. El 45 per cent dels incendis són intencionats o per cremes agrícoles.

Són els riscos més grans del municipi però no els únics. També presentem risc alt per nevades, amb 9 nevades importants en els últims 100 anys. O risc alt en accidents de transport de mercaderies per la proximitat amb l'autovia. Per contra, no tenim el risc d'inundacions que sí que tenen en altres municipis més propers de la costa.