El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi i Bocairent, preparades per a ser les Capitals Culturals Valencianes de 2021 amb més de 30 activitats

Es projectaran pel·lícules guardonades en els Premis de l’Audiovisual Valencià, curtmetratges valencians, material fílmic històric; teatre de carrer, com la producció pròpia ‘Reminds’ i espectacles de dansa com ‘La mort i la donzella’; grups de música valencians guardonats en els Premis Carles Santos, cant d’estil, el Cor de la Generalitat, la Jove Orquestra de la Generalitat, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana; òperes com ‘Il tutore burlato’ o ‘Isola disabitada’; i exposicions com la de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat.

El Palau de les Arts de València s'ha engalanat per acollir la cerimònia oficial que dóna el tret d'eixida a les capitalitats culturals valencianes d'Alcoi i Bocairent per a 2021. Segons ha anunciat el conseller de Cultura, Vicent Marzà, es programaran més de 30 activitats i el Consell invertirà vora 200.000 euros.

Xavier Molina i Toni Francés han encapçalat les 'delegacions' de Bocairent i Alcoi, respectivament, a l'acte institucional. Han acudit part de les corporacions municipals. Per tal d'acompanyar l'espectacle, a banda de gran part del teixit cultural, també ha estat present la figura de Tirisiti.


L'objectiu d'aquesta capitalitat és la descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.


Des de març de 2021, es projectaran pel·lícules guardonades en els Premis de l’Audiovisual Valencià, curtmetratges valencians, material fílmic històric; teatre de carrer, com la producció pròpia ‘Reminds’ i espectacles de dansa com ‘La mort i la donzella’; grups de música valencians guardonats en els Premis Carles Santos, cant d’estil, el Cor de la Generalitat, la Jove Orquestra de la Generalitat, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana; òperes com ‘Il tutore burlato’ o ‘Isola disabitada’; i exposicions com la de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat.


Segons Marzá“les capitals culturals valencianes 2021, Alcoi i Bocairent, tenen preparats uns projectes excel·lents de programació cultural, als quals ens sumem intensament des de la Generalitat. Per això, durant l’any que ve, programarem més de 30 activitats en aquests municipis".


Bocairent i Alcoi prenen el relleu de Vilafranca i Altea com a capitals culturals. Per primera vegada, els municipis que ostenten reconeixement de la Generalitat ho seran durant tot un any natural de gener a desembre a causa d'una reestructuració en el calendari derivada de la Covid-19.

 

La cultura, sinònim de felicitat
En el seu discurs, Toni Francés ha afirmat estar "feliç" per arrancar "aquest any tan especial". Assegura que "Alcoi és cultura i l'aportació a la cultura valenciana durant segles ha sigut importantíssima".


'Alcoi arrels de futur' és el nom del projecte en què es basarà la capitalitat del municipi. Francés també ha fet un recorregut per totes les arts, les festes de Moros i Cristians, la Fira Modernista i el Nadal Alcoià, sense oblidar que la capitalitat "naix de tot el poble i del consell de cultura d'Alcoi. Eixa és la garantia de l'èxit de la proposta cultural".


L'alcalde ha continuat dient que "la cultura per a nosaltres és el millor camí per a la felicitat. Volem que 2021, no només els alcoians i alcoianes siga'm més feliços, sinó que tots siga'm més feliços a través de la cultura".


Quant a la nova normalitat, "el repte és encara major en aquest any en què el sector ha patit tant per la pandèmia". Respecte a compartir la capitalitat amb Bocairent ha destacat que "no podíem trobar millor company de viatge".

 

Travessem la Serra de Mariola i anem fins a Bocairent. En declaracions a À Punt, Xavier Molina, alcalde de Bocairent, ha indicat que la capitalitat és "una oportunitat per reconèixer tot el treball que s'ha fet en matèria cultural" i per "fer créixer nous projectes".


A més és una magnific aparador per "posar en valor el treball que es fa en municipis de menys de 5.000 habitants en favor de la cultura".