El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi incentiva l'ocupació al seu pressupost amb un 479% respecte a 2020

Vanessa Moltó i Toni Francés a la roda de premsa de presentació dels pressupostos / Ajuntament

Segons l'alcalde, tots els grups han fet propostes al pressupost excepte Guanyar. Ara queda que siga aprovat pel ple amb les aportacions de la resta de grups

El govern municipal d'Alcoi ha presentat l'esborrany del pressupost municipal de 2021. El pressupost total augmenta un 16,5% arribant a quasi 70 milions d'euros. El govern de Toni Francés basa el pressupost el la "reactivació econòmica i social" i la "transformació i modernització de la ciutat.

Aquest pressupost ha comptat amb aportacions de tots els grups excepte de Guanyar, segons ha confirmat Toni Francés. L'alcalde ha dit que en una època com aquesta, el pressupost "naix amb voluntad de sumar" entre tots els grups polítics i ha de ser "el pressupost de tots i per a tots".

La pandèmia
El principal augment del pressupost és a les polítiques per al foment de l'ocupació. Augmenta un 479% respecte a 2020 i se situa en vora mig milio d'euros. La pandèmia està molt present al pressupost perquè "hem d'eixir reforçats d'aquesta crisi", segons Francés. Vanessa Moltó, regidora d'Hisenda, ha destacat la progressivitat dels comptes amb la idea "d'intentar que qui menys tinga menys pague, amb nous criteris en les ajudes a les famílies".

Per tal d'ajudar a sectors afectats també "s'eliminaran diverses taxes com la de terrasses als hostalers o la de brossa a hotels i residències". Moltó també ha destacat que "tots aquells amb pocs ingressos estaran exempts de la taxa de clavegueram".

Indústria, Innovació i transició ecològica

2021 pareix que girarà al voltant de la Covid-19, directa o indirectament. Com a ciutat industrial, el govern ha anunciat que s'invertiran vora 6,7 milions d'euros dins d'aquest pla d'impuls industrial. Dins d'aquests diners, estan inclosos Rodes, la millora de polígons industrials amb 700.000 euros o la creació de la partida ''ReactivAlcoi' amb altres 700.000 euros.
La transformació i modernització de la ciutat també amplia la seua partida, de 5,6 milions a 13, el que suposa un augment del 145% .

Altre dels punts fonamentals del govern de Francés és la descarbonització cap a una economia verda i amb la consecució dels ODS i l'Agenda 2030. Les polítiques de descarbonització suposaran uns 2 milions d'euros amb accions encaminades a vehicles elèctrics, energies renovables, incentivar les zones de vianants... Concretament, respecte a 2020, l'Ajuntament sosté que l'augment en les partides de desenvolupament i innovació augmenten un 82% i les de Transició Ecològica, un 36%.

Polítiques socials i d'habitatge

Les inversions en habitatge suposaran un 2,1 milions d'euros sumant les ajudes de totes les administracions. Així ho ha destacat Toni Francés en la roda de premsa. Pel que fa als fons destinats de l'Ajuntament ascendeixen a uns 300.000 euros, el que suposa un augment de 22% en aquests programes per al foment de l'habitatge social. També es destinaran 600.000 euros per a l'adquisició d'immobles i renovar el parc de vivendes.

Les polítiques socials són un dels pilars del pressupost segons el govern. Els problemes derivats de la pandèmia tenen la intenció de revertir-los amb 5,5 milions d'euros i un augment del 60% de les prestacions econòmiques individuals.


Empresa pública


A l'esborrany de pressupost del govern, que ha de ser aprovat al plenari municipal, també apareix la creació d'una empresa pública. La partida que s'ha destinat és 250.000 euros per tal "d'optimitzar els recursos de l'Ajuntament i ser més eficients".


Toni Francés ha destacat que els serveis d'aquesta empresa pública encara no estan definits i "una comissió ho estudiarà". Francés ha destacat que una empresa pública és més adient per aquelles activitats "que poden prestar un servei amb millor cost", per exemple, el manteniment de parcs i jardins.


A més, en els gràfics aportats per l'Ajuntament d'Alcoi a la premsa s'indica que "la pressió fiscal es manté per davall de la mitjana autonòmica i nacional" i "els serveis que dona aquest ajuntament a la ciutadania estan per damunt de la mitjana nacional i autonòmica".