El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi Industrial demana un Projecte Integral de la recuperació del Molinar per a evitar "actuacions conjunturals i oportunistes"

Una de les fàbriques en ruïnes al Molinar
LHIA, l'Associació Legat Històric d'Alcoi i el seu entorn, proposa diverses actuacions al Molinar com la consolidació urgent de les ximeneies, la retirada imediata de la vegetació o un estudi específic del cicle integral de l'aigua a la conca del Molinar

L'Associació Legat Històric d'Alcoi i el seu entorn, es posa a completa disposició de l'Ajuntament per a dur endavant el projecte de recuperació d'El Molinar. Tant els seus experts com els seus estudis estan a l'abast del consistori. Però també reclamen certs punts, com la creació d'un projecte integral que no permeta actuacions "oportunistes" a la zona. Com a urgent, consideren que cal rehabilitar les xemeneies de rajol i retirar la vegetació que envaeix sendes i edificis. Alerten del perill que poden suposar les obres i recomanen un seguiment exhaustiu per tal de no perdre cap indici arqueològic de la vida industrial al Molinar.

Com ja els ha contat Aramultimèdia, l'Ajuntament d'Alcoi ha presentat un ambiciós projecte per a convertir el Molinar en un centre de referència i interpretació de la indústria valenciana. Es preveu una inversió d'1,5 milions d'euros en els pròxims dos anys per a la zona de les primeres aigües, i que inclou la consolidació del Molí Vell, el Molí Nou i el Molí del Ferro, a més de la cúpula del Molinar. De fet, ja s'ha anunciat que part de la inversió, 496.000 euros, vindran dels fons europeus FEDER.

Doncs bé, el consistori també ha obert un procés de participació per a rebre totes les propostes possibles de la ciutadania, que es poden enviar fins aquest 24 de maig al correu electrònic alcoiparticipa@alcoi.org. I entre els que han prestat tota la seua col·laboració per a participar en el projecte estan els de LHIA, l'associació Legat Històric d'Alcoi i el seu entorn.

LHIA es va crear ara fa un any i un dels primers grups de treball en posar-se en marxa va ser, precisament, el dedicat al Molinar. Està format per arquitectes, historiadors, enginyers i "estudiosos i coneixedors tant del lloc om de la seua problemàtica i situació", i tant ells com els seus estudis, llibres i publicacions, es posen a l'abast de l'Ajuntament per aquest projecte. De fet, expliquen que tres membres del Grup de Treball feren l'any 2017 una fitxa de treball de cadascun dels edificis industrials antics de tota la conca del Molinar fins a Tossals i Molins; un informe que està per publicar però que posen també a disposició del projecte.

Però a banda d'ajuda, des de LHIA també marquen propostes que consideren urgents i a tindre en compte. Així, demanen que el projecte de recuperació d'El Molinar no es quede tan sols en les primeres aigües i es faça un projecte integral que afecte tota la conca. No sols per preveure les actuacions, sinó també per a evitar "les actuacions conjunturals i oportunistes que s'han executat històricament en la nostra ciutat". També demanen que aquest projecte integral es presente i consensue en el recentment creat Consell de Cultura d'Alcoi.

Des de LHIA aconsellen que l'ordre de les actuacions siga "el que aconselle l'estat dels elements", i en aquest sentit consideren urgent "la consolidació de les xemeneies de rajol existents, encara recuperables, com a elements de gran importància en el paisatge industrial històric de la conca". També reclamen "la immediata eliminació de les vegetacions que envaeixen tant les sendes i camins com les restes d'edificis", ja que "perjudiquen tant la conservació, com disposar d'una perspectiva clara del conjunt i del que representa".

L'accessibilitat també és important per a LHIA, i consideren essencial un estudi per tal de fer El Molinar practicable. Des de LHIA recomanen, a banda dels dos accessos actuals pel Camí de les Solsides i el Camí dels Molins, altres dos accessos: una "que corregiria l'excessiva pendent del Camí dels Molins, així com una quarta entrada des de la zona de Pagos".

L'escrit que LHIA ha presentat al consistori inclou moltes més propostes, com la necessitat de pensar en més usos a més del museístic, com "l'educatiu, l'artesanal, l'oci, vivendes del personal vinculat als altres usos, activitat empresarial, etc., i, per què no?, l'hostaler, que pot interessa en l'especialització temàtica". La difusió també és important i demanen el disseny d'un complet pla de Comunicació i Màrqueting "que vaja molt més enllà de la simple creació d'una web".

LHIA també anuncia que té previst fer un complet estudi sobre la xarxa de distribució del brollador i altres fonts que vessen en la conca, i troben a faltar "que fins a la data no s'haja fet" un estudi com aquest.

Per últim, LHIA alerta que "el conjunt de ruïnes de les Primeres Aigües d'El Molinar forma un jaciment arqueològic amb informació històrica singular, amb alt risc de ser destruït en les obres de reconstrucció i consolidació dels pròxims mesos". Per això consideren que és necessari un seguiment exhaustiu de les obres, per tal d'evitar pèrdues i destruccions, però també per a documentar tot indici de la societat industrial.