El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi, la 6ª ciutat espanyola ciutat compromesa amb l’eliminació de l’Hepatitis C

Presentació a l'Àgora / Mireia Pascual

Alcoi és una de les 6 ciutats amb aquesta distinció juntament amb Granada, Sevilla, València, Santander i Gijón.

La primera ciutat mitjana de tota Espanya en estar compromesa amb l’eliminació de l’Hepatitis C és Alcoi. Cal recordar que aquesta és l’única malaltia vírica curable actualment i en els últims anys els tractaments han millorat molt.

Tots els grups de la corporació municipal han aprovat que Alcoi siga ciutat compromesa amb la malaltia i l’Àgora ha estat l’escenari per presentar el projecte. Alcoi ha creat un comité local per tal de fer front l’Hepatitis C. L’objectiu és detectar a les persones amb alta vulnerabilitat que puguen patir la malaltia i activat el tractament que actualment és eficaç en un 98%.


Alcoi és una de les 6 ciutats amb aquesta distinció juntament amb Granada, Sevilla, València, Santander i Gijón. El comité local creat per a poder dur a terme el projecte està format per representants de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives, de l'Hospital Verge del Lliris (concretament del departament de digestiu), de Creu Roja Espanyola, de Salut Pública del col·lectiu Ponts d’Igualtat i sota la coordinació del doctor Francisco Pascual (UCA).

Els tractaments que existien fins fa tan sols uns anys, tenien forts efectes secundaris i s'allargaven en el temps durant més d'un any. Moltes persones acabaven per abandonar-ho, incrementant d'aquesta manera les complicacions en el fetge i acabant en quadres mèdics amb una cirrosi o càncer de fetge. En l'actualitat, el tractament té una efectivitat del 98%, no causa quasi efectes secundaris i s'allarguen en el temps entre 8 i 12 setmanes.

Es calcula que un 1,2% de la població espanyola la pateix. Entre la població general, tenen actiu el virus un 0’22%, mentre que, si parlem de població vulnerable, aquesta xifra s'eleva fins a un 63%. Per aquesta raó, els esforços ara se centraran en ella: persones consumidores de drogues (inclòs l'alcohol), migrants, col·lectius LGTBI, etc. D'aquesta manera Alcoi, conforme a la resta d'Espanya, s'alinea amb l'objectiu de l'OMS, que contempla l'eliminació de l'hepatitis C per al 2030: “Aquest objectiu podria aconseguir-se per part d'Espanya molt abans, en 2024”, assegura Pascual.

La pandèmia ha suposat una aturada important en la detecció, derivació i tractament d'aquests pacients, segons explicava Marina Valls, Facultativa Especialitzada de l'Àrea de Digestiu de l'Hospital Verge dels Lliris. 143.000 pacients han sigut ja tractats, però queden encara un 29% que no saben que tenen la infecció. El treball ara és buscar a aquesta població i, el projecte Ciutats Lliures d'Hepatitis, és sens dubte, una manera d'acostar-se a la població urbana i als col·lectius vulnerables.