El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi: L’estació d’autobusos on sempre són les 11

L'estació 'fantasma'

Què hi ha més important per a una persona viatgera en una estació? Saber l’hora. Doncs a l’estació d’Alcoi sempre són les 11 i 15.

La idea principal dels dirigents polítics i de la ciutadania en general passa per millorar les infraestructures que donen servei públic i privat. I si pot ser, millorar-la. El cas de l’estació d’autobusos d’Alcoi és un clar exemple d’un lloc luxós però del que, sincerament, cal plantejar-se la seua necessitat i la de la seua inversió.

El 15 d’octubre de 1997, Luis Fernando Cartagena, conseller d’Infraestructures d’Oriola i escuder d’Eduardo Zaplana, inaugurava aquesta estació, construida sobre una antiga fàbrica. Una de les obres faraòniques que feien Alcoi i l'alcalde Miguel Peralta, i a Josep Sanus abans, més grans i importants. Fins a eixe moment, l’estació es trobava a la plaça Gonçal Cantó, des d’on eixien els autobusos cap els municipis de les comarques (alguns) i cap a Alacant i València.


Mai ha fet falta una estació a Alcoi, perquè la ciutadania s’havia acostumat a anar a la Plaça Gonçal Cantó (Santa Rosa) i a agafar el bus a Alacant o València en la rodona del Fernándo Reig o en Alçamora. Pel que fa a la Contestana, també parava on ara està més o menys l’Aldi.
Volíem progressar i volíem tindre de tot. Els polítics van optar per invertir els diners no tant en connectar millor Alcoi-Alacant-Ibi-València, o en fer trajectes a més hores i més còmodes als pobles de la contornada. Era precís fer un edifici de marbre i grans finestres.


Edifici fantasma
Els fets i sobretot les imatges li han donat la raó a aquells que pensaven que no calia eixa estació o que, si es feia, era necessari dotar-la d’activitat. Ara per ara és un edifici fantasma, on un parell de persones majors passen l’estona asseguts als bancs de dins, sobretot quan fa fred.
És una estació neta, ampla i amb moltes finestres, però no té ni servicis ni persones. Només una finestra atén al públic en general, però cal esperar prous minuts perquè algú traga el cap per ella.

Sempre són les 11

La informació sobre els viatges dels busos es poden consultar en un panell apegat sobre una columna, i el que és més curiós i que demostra la nul·la activitat de l’estació: el rellotge. Què hi ha més important per a una persona viatgera en una estació? Saber l’hora. Doncs a l’estació d’Alcoi sempre són les 11 i 15.

En bon lloc però desaprofitada

La seua ubicació és fantàstica, pensant en una espècie d’estació intermodal. La idea és bona: bus i tren connectats, un d’enfront de l’altre. El problema és que no hi ha ni trens ni busos, ni gent. Persones hi podrien haver, però clar, amb eixos horaris i serveis.
El quiosc de premsa està tancat i hi ha dues sales buides, una amb fotos antigues i alguns trastos. Sales que es podrien destinar a entitats socials o a associacions. No oblidem que l’estació dóna a l’Avinguda Juan Gil Albert, una de les artèries principals de la ciutat.