El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi llança una campanya per a prevenir agressions sexistes i l'abús d'alcohol en Mig Any

La regidora d'Igualtat, Aranza de Gracia (segona per la dreta), acompanyada per les tècniques municipals encarregades de les dues campanyes.

El 42% dels jóvens valencians s'inicien en el consum de l'alcohol i altres drogues durant les festes populars.

Amb ocasió de la celebració de Mig Any 2019, l'Ajuntament d'Alcoi instal·larà en diferents llocs del Centre punts informatius des d'on prevenir les agressions sexistes i l'abús de substàncies com ara l'alcohol i altres tipus de drogues.

Els coneguts com punts violeta tornaran a estar presents en el Mig Any fester. Enguany s'incrementen a quatre els punts informatius i de sensibilització, un més que en 2018. Hi haurà un a la Glorieta actiu des de les 13 fins a les 18 h; un altre al passatge Sant Agustí (que connecte la plaça d'Espanya amb la de Dins), de 23 a 3 h; i altres dos al Parterre i a la plaça Emilio Sala respectivament, amb horari tots dos de 00 a 4 h. Cada punt estarà atés per personal tècnic en matèria d'igualtat, que treballarà de manera coordinada amb la Policia Local i la Nacional.

Una de les responsables de la campanya, la tècnica municipal en Igualtat Ruth Tomàs, considera que hi ha moltes formes d'assetjament, "no tot necessàriament verbal" o de caràcter sexual. Per això incita a la ciutadania a fer ús dels punts violeta, no solament a les víctimes del possible assetjament, sinó també a tota persona que siga testimoni d'algun d'aquests comportaments. Tomàs reconeix que durant els anys en què s'ha dut a terme la campanya no s'han enregistrat casos d'agressions sexuals, encara que si hi ha hagut incidències sobre les quals s'ha actuat en matèria de prevenció.

El 42% dels jóvens s'inicien en l'alcohol durant les festes populars

Una altra de les amenaces de molt jóvens per a aquest Mig Any és l'abús de les drogues. Alicia Ureña, de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives (UPCA) d'Alcoi, al·ludeix a estudis segons els quals el 42% dels jóvens valencians s'inicien en el consum de l'alcohol durant les festes patronals. Mig Any suposa "el bateig" de molts jóvens en el món de l'alcohol i altres drogues, reconeix Ureña. Les estadístiques mostren altres xifres preocupants, com per exemple l'edat mitjana d'inici en el consum d'alcohol, que en Alcoi està al voltant dels 13 anys, inferior a la mitjana estatal.

És per això que durant aquest Mig Any hi haurà un punt de sensibilització en el passatge Sant Agustí, des d'on es pretén informar els jóvens sobre els efectes nocius de l'abús de les drogues. Aquest punt fixe, actiu de 22 a 3 h, estarà complementat per personal que es desplaçarà pels diferents punts neuràlgics del Centre com a part de la campanya de sensibilització.