El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi modifica el seu Pla General per poder portar endavant dos grans projectes: l'Illa de Rodes i el trasllat d'AITEX

Terrenys on es traslladarà AITEX, a Batoi
Està previst que les modificacions del Pla General s'aproven en el plenari de febrer

L'Illa de Rodes és considerat espai educatiu, i cal canviar-ho a dotacional multifuncional. Per altra banda, els terrenys de Batoi on es traslladarà AITEX són residencials, i han de modificar-se a terciari. Dos canvis necessaris que en cas de ser aprovats en el plenari de febrer, permetran iniciar les obres d'aquests dos projectes.

Es tracta de dos dels "projectes econòmics més importants de la legislatura", però que no poden iniciar-se si no es canvia la qualificació del sol on es faran, canvis que afecten el PGOU, el Pla General d'Ordenació Urbana.

Per una banda tenim el trasllat d'AITEX a Batoi, que es vol tindre finalitzat l'any 2020. AITEX ocuparà una parcel·la de 12000 metres quadrats al costat de la carretera de Banyeres, en una zona que ara per ara es considera residencial i que cal canviar a terciari. El canvi redueix l'altura de la construcció de 6 a 3 plantes, però permetrà ocupar el 60 per cent de l'espai, en lloc del 30 per cent. Açò permetrà a AITEX començar amb la construcció del nou edifici, amb 18.000 metres quadrats edificats.

El segon canvi del qual parlem és el de l'Illa de Rodes, un dels projectes emblemàtics del govern socialista alcoià, que vol transformar l'abandonada fàbrica en un centre tecnològic i cultural referent. El PGOU de 1989 qualifica l'espai com a educatiu, i s'ha de canviar a dotacional multifuncional. Encara es debat sobre el contingut d'aquest futur parc tecnològic, però la idea és que puga acollir llançadores d'empreses tecnològiques i zones per a emprenedors, àrees culturals com una nova biblioteca o l'arxiu municipal, o que siga la seu del futur Institut Tecnològic de la Cosmètica.

Està previst que es presenten al plenari de febrer aquests dos canvis del PGOU, que ja han passat favorablement les avaluacions ambientals i territorials pertinents. Una vegada aprovats, i després de passar una exposició pública de 45 dies, es podran iniciar les obres. En el cas de l'Illa de Rodes serien les primeres obres per consolidar la façana i l'interior, que finançarà la Diputació d'Alacant. En el cas d'AITEX es podrien començar els treballs al terreny per al nou edifici.

L'alcalde d'Alcoi Toni Francés destaca que el trasllat d'AITEX permetrà a l'institut mantindre la seua competitivitat, a més d'agrupar tota la seua activitat ara dividida en cinc espais diferents. Francés diu que amb AITEX "Alcoi continuarà sent la capital d'investigació i desenvolupament del sector tèxtil mundial gràcies a AITEX, amb unes instal·lacions que s'adapten perfectament a les necessitats presents i futures d'aquest institut referent". Per altra banda, respecte a l'Illa de Rodes, Toni Francés diu que "la recuperació de l'antiga 'Fundición Rodes Hermanos', edifici emblemàtic del patrimoni industrial, suposarà recuperar un buit urbà degradat, amb 6000 m² al cor de Santa Rosa, per a crear un espai de referència per al desenvolupament econòmic no només d'Alcoi sinó de la província d'Alacant que, a més a més, ens permetrà incrementar les dotacions culturals". La Diputació d'Alacant finança les obres de consolidació de l'edifici, i després el projecte s'inclourà en l'estratègia DUSI, finançada amb fons europeus.