El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi, part d'una operació policial contra el tràfic d'obres d'art

Una de les peces recuperades en l'operació policial, una escultura atribuida a Benlliure
7 de les 36 obres s'han localitzat o recuperat gràcies a les diligències fetes des del jutjat d'Alcoi

S'han recuperat dos obres falsificades de Román Francés que s'intentaven vendre per internet, i se segueix la pista d'altres dos obres. També s'han recuperat altres 3 quadres del mateix autor, en aquest cas originals, que una galeria d'Oviedo no volia tornar al seu propietari, a les nostres comarques. En tota Espanya, l'operació s'ha saldat amb 36 obres recuperades i 32 persones investigades.

El Grup de Patrimoni Històric de la Policia Autonòmica acaba de concloure una operació policial en la qual s'investiguen 32 persones i s'han recuperat 36 obres d'art falsificades en diferents punts d'Espanya. Les obres s'intentaven vendre per internet per un valor total de 91.000 euros. Doncs bé, Alcoi ha format part important d'aquesta investigació, ja que des dels jutjats alcoians han eixit dos de les denúncies que han permés l'operació policial.

En una de les denúncies es fa referència a 4 obres de l'artista de les nostres comarques Román Francés, que s'intentaven vendre per xarxes socials. Román Francés és considerat un dels representants de l'Escola Valenciana de l'última meitat del segle 20, amb un domini excepcional de l'ús de la llum en els seus quadres. La policia detecta que les 4 obres que es venen per internet són falsificacions, i a hores d'escriure aquestes línies ja s'ha aconseguit intervindre dos d'elles. Una tercera el propietari no vol lliurar-la i es reclamarà mitjançant ordre judicial. Pel que fa al venedor de la quarta, utilitza pseudònim i encara no s'ha localitzat, tot i que la investigació continua en marxa.

La segona de les denúncies que ix dels jutjats alcoians és d'un particular que havia deixat tres obres originals de Román Francés a una galeria d'Oviedo, però que no li les havien tornades. La policia autonòmica ha fet les gestions perquè les obres, en aquest cas autèntiques, tornaren al seu propietari.

Així que de les 36 obres confiscades en l'operació policial, 5 (3 autèntiques i 2 falsificacions) s'han recuperat gràcies a les denúncies gestionades des del Jutjat d'Alcoi. Altres dos obres encara estan pendents de ser recuperades. Una important xifra que no sorprén el grup de patrimoni històric de la policia, ja que, com han explicat a Aramultimèdia, les nostres comarques són "una zona calenta" pel gran nombre d'artistes i el negoci de compravenda que suposa l'art.

La resta de l'operació policial ha tingut lloc a diferents punts d'Espanya com ara València, Sevilla, Madrid, Barcelona, Vigo o Santander. Entre les obres recuperades hi ha falsificacions d'autors molt coneguts, com Benlliure, Pinazo o José Royo. S'investiga un total de 32 persones pels presumptes delictes d'estafa, apropiació indeguda i contra la propietat intel·lectual.