El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi participa en una jornada organitzada per la ‘Red Innpulso’ sobre la Compra Pública d’Innovació

Participació d'Alcoi en la taula redona
  • Ressaltar com reconeguda bona pràctica entre els presents el model Sandbox urbà d’Alcoi, projecte d’innovació l’objectiu de la qual és incentivar i impulsar la recerca, afavorint la realització d’experiències pilot a empreses de les quals puga derivar-se transferència de coneixement.

Alcoi ha participat en la tercera trobada de Secretaris/es i Interventors/es organitzat per la "Red Innpulso". La jornada, que es va celebrar el dimarts 5 d'abril a Alcalá de Henares, va girar entorn de la Compra Pública d’Innovació (CPI).

El programa estava dirigit a habilitats/as nacionals, personal de les àrees de contractació i compres, així com els serveis jurídics de totes les ciutats “Innpulso”. Va contemplar una ponència magistral, la presentació d’un cas d’èxit i dues taules de debat en les quals es va abordar l’ús estratègic de la contractació pública per a fomentar la innovació i el paper de secretaris/as i interventors/as en els processos de CPI.

La regidora de Contractació, Lorena Zamorano, junt Francesc R. Valls Pascual, Tècnic d’Administració General de l’Oficina de Fons Europeus de l’Ajuntament d’Alcoi, van assistir a la jornada en la qual el citat T.A.G. va participar com a ponent en la taula de debat titulada: “La CPI en les Administracions Locals: el paper dels secretaris i interventors”, que va estar moderada per la subdirectora General. S. G. de Foment de la Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació; Amanda Gil i en la qual també van intervindre el secretari municipal de l’Àrea Il de l’Ajuntament de València; José Vicente Ruano i el director general d’Innovació i Emprenedoria de l’Ajuntament de Madrid; Fernando Herrerom Acebes.

La taula es va centrar principalment a conéixer els avanços i experiències dels Ajuntaments en matèria de CPI. Van debatre aspectes com ara les dificultats legals i normatives relacionades amb el desenvolupament de la CPI municipal o les noves eines per a la gestió de la innovació. Destacant el bon acolliment dels projectes CPI i solucions ofertes per l’Ajuntament d’Alcoi en el seu procés.

Ressaltar com reconeguda bona pràctica entre els presents el model Sandbox urbà d’Alcoi, projecte d’innovació l’objectiu de la qual és incentivar i impulsar la recerca, afavorint la realització d’experiències pilot a empreses de les quals puga derivar-se transferència de coneixement.

El Sandbox, terme anglosaxó utilitzat per a descriure processos en un entorn aïllat, controlat, es refereix a la generació d’un espai urbà de prova i experimentació per a empreses sent la mateixa ciutat l’entorn. Per a això, amb la novetat d’altres experiències com la de Madrid, de complicat encaix legal, l’Ajuntament d’Alcoi ha proposat la subscripció d’un conveni marc on es recullen les condicions de manera equitativa i públiques d’accés al qual es puguen adherir les empreses configurant-se com un procediment senzill, equànime i públic.

La regidora de Contractació, Lorena Zamorano va afirmar: “la Compra Pública Innovadora permet a les administracions públiques proposar al mercat reptes motivant i impulsant a les empreses en la recerca de noves solucions tècniques que donen resposta a les necessitats socials i de gestió vinculades als objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Jornades com aquestes serveixen per a conéixer experiències d’altres administracions, solucions que plantegen i també visualitzar el treball s’està realitzant des d’Ajuntament d’Alcoi en la seua aposta per la transformació digital, tant de l’administració com del teixit empresarial”.

La "Red INNPULSO" està composta per 63 Ciutats de la Ciència i la Innovació. Un reconeixement atorgat pel Ministeri de Ciència a les ciutats que donen suport a inversions en infraestructures per a afavorir el creixement econòmic basat en el coneixement i la innovació. Entre els seus objectius podem destacar: El reconeixement i impuls de les actuacions que en matèria de ciència i innovació duen a terme les administracions locals, el foment de la col·laboració entre els ajuntaments que formen part de la mateixa "Red INNPULSO" i la millora del potencial innovador d’aquests mateixos ajuntaments de manera que arriben a representar un model per a altres administracions locals.