El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi podria acollir refugiats i immigrants del vaixell 'Aquarius'

Vaixell / Imatge Lliure de Pixabay
És ciutat d'acollida des del 2015, però encara no han acollit refugiats

L'alcalde, Toni Francés, apunta que "els alcoians no hem tingut la possibilitat de rebre refugiats i demostrar que hem sigut i som una ciutat solidària, ja que la política del govern del Partit Popular no ha fet absolutament res per ajudar a solucionar la greu crisi de refugiats que viu Europa"

El cas del vaixell Aquarius hi ha commocionat part d'Europa i el món. La nau viatja pel Mediterrani amb més de 600 immigrants i refugiats rescatats per les ONG Metges Sense Fronteres i SOS Mediterránee. Després que països com Itàlia els hagen denegat l'entrada als seus ports, el temps juga en la seua contra, ja que no hi ha prou aliments per a tots.

El nou govern central de Pedro Sánchez ha decidit que Espanya i, més concretament València, siga port d'entrada per a l'Aquarius. No és una tasca fàcil, ja que el vaixell tardaria 3 dies de viatge segons els càlculs de les ONG fins a València i els aliments escassegen. Si el vaixell atracara al port de València, Alcoi s'ha oferit com a ciutat d'acollida de refugiats i immigrants.

L'alcalde, Toni Francés, recorda que Alcoi va aprovar el 7 de setembre de 2015 per unanimitat de tots els grups polítics una moció per adherir-se a la xarxa Ciutats Refugi: "Ens oferim com a ciutat refugi tal com ens vam comprometre el 2015, fins ara, els alcoians no hem tingut la possibilitat de rebre refugiats i demostrar que hem sigut i som una ciutat solidària, ja que la política del govern del Partit Popular no ha fet absolutament res per ajudar a solucionar la greu crisi de refugiats que viu Europa. Rajoy com altres líders han mirat cap a un altre costat, el nou govern socialista en canvi ha demostrat que la política serveix per a canviar les coses i ajudar a les persones, sobretot, a les que més ho necessiten".

Francés també ha assegurat que ha contactat amb el Govern valencià per a seguir totes les actuacions de coordinació que es preveu es realitzen als pròxims dies i "posar tots els recursos que té la ciutat a l'abast dels refugiats". Cal recordar que Alcoi acull a 20 immigrants subsaharians actualment.

A escala autonòmica, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha convocat aquest dimarts 12 de juny a representants judicials, de la Fiscalia i de l'advocacia per a tractar les necessitats jurídiques dels immigrants de l'Aquarius.