El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi posa a prova la seua memòria històrica

La regidora Maria Baca, amb un dels membres del col·lectiu '12 d'octubre', Jordi Ortiz

El cicle expositiu inclou una xerrada, la presentació d'un llibre, i la projecció de dos documentals.

El col·lectiu de joves de la UNESCO '12 d'agost' ha programat un cicle expositiu entre octubre i novembre per tal d'abordar els reptes de la memòria històrica en l'àmbit de la nostra ciutat.

La propera activitat del cicle inclou, per al 12 d'octubre, una conferència sobre la "Segona República i la Guerra Civil" a càrrec del professor de la Universitat de Barcelona Iván Hernández. Per al 19 d'octubre s'ha programat la presentació del llibre "El ministre Juan Botella Asensi i l'exili", de Jordi Ortiz. Ambdós actes tindran lloc al Centre Cultural Ovidi Montllor a les 19.30h. L'última de les activitats serà el 10 de novembre, mitjançant la projecció de dos documentals, "Elda Ciudad de acogida" i "La herida abierta", amb un posterior col·loqui i valoració del cicle. Tots dos seran projectats al Club d'Amics de la UNESCO a partir de les 19 h.

El col·lectiu de joves de la UNESCO '12 d'agost' és l'encarregat de dur endavant la iniciativa, per a la qual compta amb la col·laboració del Club d'Amics de la UNESCO, del Centre Ovidi Montllor i de l'Ajuntament d'Alcoi. Puntualitza un dels membres de col·lectiu, Jordi Ortiz, "que la ciutadania ha de reflexionar al voltant de la memòria democràtica del nostre poble, i a més s'han d'establir quines accions es poden fer en matèria de recuperació de la memòria històrica".

Memòria històrica en Alcoi

Considera Ortiz que a la capital de l'Alcoià s'han fet avanços en la matèria, gràcies a espais expositius com el refugi de Cervantes, tot i que encara quedarien alguns vestigis del nostre passat que s'haurien de visibilitzar. Parla Ortiz per exemple de la tomba de l'exalcalde Evarist Botella, d'alguns punts de la ciutat que foren objecte de bombardejos, o de les nombroses plaques amb simbologia franquista que s'haurien de retirar. En aquesta línia, la regidora de l'Ajuntament d'Alcoi, María Baca, assegura que des del departament d'obres i serveis ja s'estarien revisant noms de places i carrers per a un hipotètic canvi de nom d'acord a la legislació.