El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi prepara un servei gratuït pels afectats de Covid-19 que necessiten recuperació física o emocional

Un pacient de Covid-19 rep l'alta. Imatge d'arxiu.

No s'ha concretat el pressupost municipal per aquest programa, ni la data d'inici perquè depén dels afectats que siguen derivats de l'Hospital o tinguen informe mèdic al respecte. Això si, la part física no començarà encara perquè es farà al complex municipal Eduardo Latorre que ara està tancat per decret.

Estarà oferit per fisioterapeutes i psicòlegs, i serà gratuït per als assistents, que han de ser derivats des de l'Hospital. L'objectiu és ajudar en les conseqüències tant de la malaltia com d'una llarga hospitalització en UCI.


Ja sabem que la malaltia del coronavirus no acaba amb l'alta hospitalària. Encara desconeixem sobre manera les seqüeles a llarg termini, però a curt termini, i sobretot si ha sigut una hospitalització de llarga estada o en l'UCI, les capacitats tant físiques com psicològiques es veuen afectades. "La síndrome post-UCI engloba una deterioració global: a nivell cognitiu, físic i emocional. Hi ha un mal respiratori i una pèrdua molt marcada de massa muscular amb gran feblesa generalitzada. També hi ha afectació en l'àmbit funcional, de metabolisme com les polineuropaties i els trastorns circulatoris, ja que la mateixa immobilitat afavoreix l'aparició d'edemes o trombosis venoses", expliquen des de l'Ajuntament d'Alcoi.

Per a pal·liar tots aquests símptomes i millorar la qualitat de vida dels malalts que han superat la Covid-19, l'Ajuntament d'Alcoi proposa un pla gratuït de recuperació física o psicològica. Els assistents han de ser derivats directament des de l'Hospital Verge dels Lliris, després de ser donats d'alta i mentre estan en fase de recuperació.
El servei estarà coordinat per metges, i oferit per fisioterapeutes, psicòlegs, terapeutes i professionals similars. L'objectiu serà la recuperació de la condició física, la teràpia respiratòria, i els efectes psicològics i emocionals.

Des del consistori expliquen que l'exercici terapèutic i els exercicis respiratoris, "elaborats en funció de les necessitats de cada pacient", influeixen en la recuperació perquè "ajuda a millorar l'estat físic, disminueix la dispnea, incrementa la força muscular, millora l'equilibri i la coordinació, redueix l'estrés i millora l'humor i el pensament, augmenta la confiança i millora l'energia".

Cal no oblidar l'atenció psicològica. Des del consistori relaten una llarga llista de diferents reaccions psicològiques una vegada se supera el coronavirus: "ansietat, estat d'ànim baix, por de patir una malaltia greu o caure en conductes d'hipervigilància respecte a l'aparició de símptomes corporals, malsons, alteracions del funcionament de la memòria, efectes sobre l'atenció, velocitat del processament mental i la funció executiva, por a l'estigma o a contaminar als altres, la confusió o el deliri, estrés, por i estat d'ànim baix, pèrdua de memòria i records invasius durant l'estada hospitalària". La intervenció psicològica és essencial per no cronificar les pors i superar els traumes.

Miguel Juan Reig, regidor de Salut Pública d'Alcoi, diu que "amb aquest programa municipal gratuït volem ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients d'Alcoi que han superat el període d'hospitalització per la Covid i les seqüeles que els ha provocat, tindran ajuda per a la seua recuperació física i psicològica. Esperem ajudar a les persones perquè es recuperen de la millor manera possible".