El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi rebrà 907.000 euros per a dur endavant la rehabilitació del Molinar i la ruta per a ciclistes i vianants per tota la ciutat

En el centre, l'alcalde d'Alcoi Toni Francés i el director general d'Administració Local, Toni Such. A la dreta la regidora de turisme Lorena Zamorano; i a l'esquerra el de mobilitat Jordi Martínez
Mitjançant els Fons Feder i gràcies al projecte de foment del municipalisme de la Generalitat Valenciana, el 50 per cent dels dos projectes es pagaran amb recursos europeus

És gràcies a dos subvencions que suposen finançar el 50 per cent dels dos projectes. Els diners provenen d'Europa, del Fons Feder, i des de la Generalitat Valenciana els destinen a projectes d'ajuntaments per tal de potenciar el municipalisme. Ara els dos projectes estan en fase de redacció. Un suposa rehabilitar el Molinar per a convertir-lo en centre d'interpretació de la indústria valenciana. L'altra és la construcció d'un carril per a bicis i vianants que travesse tot Alcoi i connecte amb les vies verdes cap a Ibi i Cocentaina.

Quasi un milió d'euros per a fer realitat dos dels projectes presentats per l'Ajuntament d'Alcoi. El director general de l'Administració Local de la Comunitat Valenciana, Toni Such, ha estat en la ciutat per a presentar aquestes dos subvencions que aposten pel municipalisme. Els diners provenen d'Europa, concretament dels Fons FEDER. La Generalitat s'ha sumat a dos convocatòries i ha decidit destinar els diners rebuts als projectes de diferents poblacions per tal de potenciar el municipalisme.

En el cas d'Alcoi, parlem de dos projectes concrets ja presentats pel govern municipal, i ara en fase de redacció. Per una banda està la rehabilitació del Molinar per a convertir-lo en un centre de referència i interpretació de la indústria valenciana. Aquest projecte està pressupostat en més d'1,2 milions d'euros, i quasi el 50 per cent, un total 496.000 euros, es pagaran amb els fons europeus. Un ambiciós projecte per part de l'alcalde Toni Francés, qui diu que "tenim la millor mostra d'arqueologia industrial de la comunitat valenciana, la primera i on va ser l'origen". El projecte inclou la creació d'un centre d'interpretació a la fàbrica dels Solers i la recuperació de l'antic circuit d'aigua.

I per altra banda està la construcció d'un eix per a ciclistes i vianants que recorrerà tota la ciutat. L'alcalde Toni Francés diu que és un projecte més que "contribuirà al procés de canvi pel qual estem apostant, un canvi dels usos i la forma de viure i conviure la ciutat". Són 4,5 quilòmetres de via que uniran Batoi, Santa Rosa i la Zona Nord, i que connectarà 5 centres educatius i 3 zones industrials. Toni Francés explica a més que aquest projecte no és tan sols una aposta per la mobilitat, sinó també pel turisme, ja que connectarà amb la ruta BTT recentment homologada, i serà el nexe d'unió de la via verda entre Ibi i Cocentaina, amb una ruta continua de 10 quilòmetres. Aquest projecte està pressupostat en 994.000 euros, i rebrà una ajuda de quasi 411.000 euros.

Toni Such diu que és aposten així per "la mobilitat sostenible i la recuperació del patrimoni, tot dins de l'aposta pel municipalisme valencià", i agraeix al consistori alcoià "la valentia per a presentar i dir endavant projectes d'aquesta magnitud, molt importants". Per la seua banda Toni Francés assegura que el 2017 va ser l'any "que l'Ajuntament d'Alcoi més ajudes i subvencions va rebre de la Generalitat en els últims 15 anys" i diu que "2018 no pinta mal tampoc"; considera que es deu a la "complicitat i ajuda" que tenen amb la Generalitat.