El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi recicla, per primera vegada, 122 tones de matèria orgànica

Contenidor marró, d'orgànica. Imatge facilitada pel consistori.

S'ha reduït en 925 tones la 'fracció reste', on es barreja tot. En part per la incorporació del contenidor marró i en part que els alcoians han reciclat més.
 

És el resultat del nou contenidor marró, implantat l'any passat i que compta amb 470 usuaris i 43 grans productors. I més novetats per a pròximament: Càritas tindrà a l'ecoparc un espai de rehabilitació de mobles per a venda de segona mà, com ja fa en la roba.

Durant l'any de pandèmia els alcoians s'han conscienciat en el reciclatge, però també hem fet més brossa. Segons les dades oferides per l'Ajuntament d'Alcoi, l'arreplegada de residus durant el 2020 s'ha incrementat en 850 tones. La part bona és que no incrementa la 'fracció reste', on es tira tot el que no se sap en quin contenidor va. Aquesta fracció s'ha reduït en 925 tones, en part per la nova incorporació del contenidor marró, però també perquè s'ha incrementat les quantitats reciclades en totes les fraccions. L'Ajuntament ho detalla així: "podem destacar un augment de 50 t en vidre, 118 t en envasos, 42 en voluminosos, 10 en roba tèxtil i per primera vegada 122 t d’orgànica".

El contenidor marró ha aconseguit en el seu primer any un total de 470 usuaris particulars i 43 grans productors, com mercats, restaurants, col·legis o l'Hospital. Els 122.000 quilos de matèria orgànica serà transformada en compost, "que costarà menys diners tractar-la i a més a més s’evita que siga enterrada com a resto". Si per al pròxim any vols ser un més dels que aporta en el reciclatge d'orgànic, ací tens tota la informació per a sol·licitar la clau del contenidor marró.

Des del consistori recorden la funció de l'Ecoparc i les nombroses deixalles que arreplega: "enderrocs, fusta, poda, mobles, paper-cartó, 4 fraccions de plàstic (suro blanc, PVC, plàstic dur i film), matalassos, pneumàtics, piles normals i botó, pintures, electrodomèstics, aparells electrònics xicotets, tòners i cartutxos de tinta, vidres i oli, entre d’altres". I anuncien una nova iniciativa de Càritas que tindrà el seu propi apartat a l'Ecoparc, i on s'arreplegaran mobles en bones condicions per restaurar-los i donar un segon ús tal com fa l'organització amb la roba.

El regidor de Medi Ambient Jordi Silvestre diu que "el més important és que molts d’aquests residus, són reciclats i tractats per empreses especialitzades, donant una segona vida a molts dels seus components i evitant que siguen enterrats en abocadors. Per posar un exemple clar en aquest 2020 s’han arreplegat 58 contenidors de matalassos (4250 unitats), són gestionats i separats els seus components per poder-los reutilitzar i aprofitar tota aquella matèria que es puga i evitant que paren en abocadors il·legals".