El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi recupera les cròniques de la revolució Filipina del periodista Santiago Mataix

El periodista i polític alcoià Santiago Mataix Soler (1871-1918).

La presentació té lloc a partir de les 19.45 h a l'Aula Joan Valls del Centre de Cultura Mario Silvestre. 

Aquest dimarts 23 d'abril, dia del Llibre, el Centre Cultural Mario Silvestre acull la presentació de l'obra 'Alcoi i la Revolució Filipina: el periodista Santiago Mataix'. L'obra és una recopilació de les cròniques que el periodista Santiago Mataix va realitzar obre la Revolució filipina, i que ara els investigadors Isaac Donoso i Aarón Jaén han recopilat en un volum amb motiu del centenari de la mort del periodista.

Amb motiu del centenari de la mort del periodista i polític alcoià Santiago Mataix Soler (1871-1918), l’Ajuntament d’Alcoi ha editat les seues Crónicas sobre la Revolución filipina y la muerte de José Rizal, publicades originalment en el diari Heraldo de Madrid (1896-1897). Mataix es va dedicar des de ben jove al periodisme.

La seua vinculació amb el polític José Canalejas va fer que marxara a Madrid per a treballar en el seu diari Heraldo de Madrid, mitjà que el va enviar a Manila com a corresponsal de guerra. Allí va coincidir amb el governador i alcoià d’adopció Camilo Polavieja. Se suposa que esta filiació alcoiana va facilitar a Mataix el contacte directe amb l’Estat Major i que fóra l'únic periodista autoritzat a entrevistar Rizal, líder de la Revolució filipina, abans de ser afusellat.

Quan Polavieja va tornar a la península, Mataix el va acompanyar com a secretari i va passar a dirigir diversos periòdics, com La Opinión, el Diario Universal i El MundoLa seua militància política va cristal·litzar en la candidatura al Congrés dels diputats per Alacant en 1899, càrrec que va revalidar en 1901, per a després passar al Senat fins a la seua mort en 1918.