El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi tanca el pressupost de 2020 en positiu inclús amb l’augment de subvencions i la reducció d’impostos

Alcoi / AM

El pressupost 2020 s'ha adaptat a la situació de la Covid-19

L’Ajuntament d’Alcoi ha tancat el pressupost de 2020 amb un resultat ajustat positiu de 704.591 euros. Altra de les dades que s’extrauen del comunicat facilitat pel consistori és que el pressupost s’ha executat al voltant del 90%.

Vanessa Moltó, regidora d’Hisenda, recorda que “vam decidir preveure un pressupost expansiu on augmenten pràcticament totes les partides com les polítiques socials, on es destinen al voltant 5,5 milions, enfront de l'1,5 que es destinava quan vam entrar a governar”.


El govern municipal indica que a 2020 s'ha produït un important descens dels ingressos provinents dels impostos a conseqüència de l'eliminació de diferents taxes o ajornament de pagaments i un significatiu augment de les despeses vinculades a subvencions i diferents ajudes.


Alcoi ha mantingut un compliment general de les previsions tant de despeses com d’ingressos corrents del voltant d'un 90%. Cal indicar pel que respecta a les inversions que hi ha 5,3 milions executats d'un pressupost on es preveien inversions per 5,6 milions. Així mateix pel que fa al nivell d’endeutament, està en el 43%, per tant continuem en un nivell d'endeutament “dels més baixos coneguts per aquest ajuntament”, només superat el passat any amb un 41%, segons dades facilitades pel consistori.


Respecte al termini de pagament als proveïdors, es paga de manera fluida, en menys dels 30 dies que marca la llei. L’any 2020 va acabar amb una mitjana que fixava en 9 dies el termini de pagament, tal com es pot comprovar al web del Ministeri d’Hisenda. També cal indicar que el romanent de tresoreria enguany és de -847.848,44 euros. No obstant cal incidir en què l’Ajuntament d’Alcoi té més de 3,3 milions d’euros amb drets de cobrament reconeguts i no ingressats, que a causa de la normativa no es poden computar i s’està obligat a qualificar-los com de dubtós cobrament de manera preventiva.


L’Ajuntament recorda que el Congrés va aprovar la suspensió dels objectius d'estabilitat i deute, així com la regla de la despesa, per tal de permetre que se superen els límits de dèficit estructural i volum de deute públic. L’Ajuntament va incomplir l'any passat la regla de la despesa en 3,3 milions. Enguany “es milloraria i es passaria a 1,3 milions”. Aquesta dada de l'estabilitat enguany s’explica pels drets de cobrament que té reconeguts l'ajuntament i que no ha ingressat com a conseqüència per exemple del retardament en el cobrament de diferents impostos.


Ordenances i pressió fiscal

Les mesures a les ordenances fiscals que es continuen reforçant any rere any són les ajudes a les famílies per a la bonificació d'impostos o pagaments de subministraments bàsics, l'eliminació de la taxa de les barres dels hostalers, la rebaixa de la taxa de brossa d'hotels i residencies, les bonificacions a diferents impostos per empreses.

Aquestes mesures conjuntament amb la reducció del tipus de l'IBI al tipus més baix des de l'any 1992, o de l'IAE per a empreses ubicades als polígons industrials A pesar d’això els serveis que dóna aquest ajuntament a la seua ciutadania estan per damunt de la mitjana nacional i autonòmica.


La regidora d’Hisenda, Vanessa Moltó, ha explicat que “la situació de pandèmia, ha posat en relleu la importància de tindre uns serveis públics de qualitat”. Continua destacant “l'augment de les ajudes i subvencions a entitats com l'augment d’un 60% de les partides destinades a les PEIS o ajudes d'emergència, també les polítiques en habitatge augmenten un 22% amb programes per al foment de l'habitatge social o les polítiques de foment de l’ocupació augmenten un 479%, és a dir, es quadrupliquen els esforços en aquest sentit (plans d'ocupació) i la creació de la partida ReactivAlcoi destinada a la creació d'ajudes per als diferents sectors econòmics afectats de tota la ciutat”.