El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi tindrà 40 docents més en la tornada al col·legi marcada per la Covid-19

Consell Escolar / Ajuntament

Es duplicarà la línia d’autobusos urbans en l’horari d’accés el que possibilitarà a l’alumnat poder assistir amb el transport públic. 

Centres educatius, administracions, comunitat educativa, AMPA... tothom està molt pendent per saber com serà en la pràctica la tornada al col·legi més atípica que es recorda. Aquest 7 de setembre, 11.475 estudiants tornen als centres educatius d'Alcoi. Des de juliol tenen el protocol enviat des de la Conselleria de Sanitat i, a més, la Generalitat ha atorgat 221.434 euros als centres educatius alcoians en una dotació extraordinària per a les despeses de funcionament per la Covid-19. Des de la Conselleria i l'Ajuntament recorden que les aules són els espais més segurs que qualsevol altre lloc de sociabilització.

Alberto Belda, regidor d'Educació, ja va avançar a ARAMULTIMÈDIA que "tots els centres han fet els deures" per tal de fer front al Coronavirus. Conscients de que el risc zero no existeix, han unit esforços per intentar que siga el menor possible. Tots els centres han treballat i han adaptat les aules i l’espai per reduir la ràtio i augmentar l’espai entre l’alumnat. Des de Conselleria també insisteixen en aquesta seguretat als centres i en la posada en marxa de la web aulasegura.es.


Per poder dur endavant aquestes actuacions i poder adaptar els centres portant a terme les obres necessàries des de la Generalitat s’han destinat 221.434 euros per als centres educatius d’Alcoi tant públics com concertats. A més, hi ha una dotació extraordinària de personal docent per Covid 19, en concret 34 a la nostra ciutat. Es refereix a la contractació extraordinària per Covid-19 de mestres i professors per a centres públics i privats de totes les tipologies.

Entrada, eixida i neteja


Els centres que tenen major nombre d'estudiants han creat un protocol d'entrada amb l'ajuda de l'Ajuntament. Segons el cicle educatiu entraran i eixiran per diverses portes i també entraran i eixiran en horaris esglaonats, d’aquesta manera pretenen evitar massificacions. Des de la regidoria d’Educació s’ha oferit als centres educatius diversos espais públics, tant a l’aire lliure com espais tancats.


Als centres que han demanat poder estar en els espais a l’aire lliure com parcs o placetes, se’ls donarà el permís corresponent sense cap problema. Cap centre ha sol·licitat els espais tancats, ja que han pogut adaptar les classes gràcies a la dotació econòmica de Conselleria. Si al llarg del curs fera falta, s’atendran les necessitats dels centres. També és competència municipal la neteja dels col·legis públics. En aquest aspecte, s’incrementa la neteja per a fer-la més intensiva.


Pel que respecta a les Escoletes, on és competència municipal tant la neteja com les instal·lacions i la contractació de personal, s’han adequat les instal·lacions per a poder atendre als grups ‘bombolla’ que s’han fet, que seran molt reduïts amb professorat estable i sense mesclar-se amb la resta ni tan sols en els espais comuns.
Activitats extraescolars i de suport educatiu.


L’ajuntament també hi ha sol·licitat una dotació extraordinària per a l’organització d’activitats extraescolars de 87.882 euros a la Conselleria d’Educació que seran de suport educatiu i altres activitats extraescolars, culturals i esportives dirigides a l’alumnat de 3 a 18 anys per a fomentar la igualtat d’oportunitats entre tot l'alumnat. L'objectiu de fons d'aquestes activitats és que es beneficien aquelles persones que més ho necessiten i econòmicament no poden accedir, per no deixar enrere ningú educativament parlant.


Pla 'Edificant' i transport


Les obres dins del Pla Edificant segueixen en marxa en El Romeral, Sant Vicent i Horta Major. Edificant està subvencionat per la Conselleria, i executat per l’Ajuntament d’Alcoi, i que suposarà una inversió total de més de 12 milions d’euros a la nostra ciutat.


Quant al transport als centres educatius cal indicar que per a poder complir amb les condicions d’aforament marcades per l'excepcionalitat sanitària a causa de la Covid 19 se suprimirà la línia específica que anava a l’IES Pare Vitòria. En el seu lloc es duplicarà la línia d’autobusos urbans en l’horari d’accés el que possibilitarà a l’alumnat poder assistir amb el transport públic. L'Ajuntament a més ha instal·lat aparcabicis als centres.


Després de celebrar el Consell Escolar, Toni Francés, alcalde d'Alcoi, recorda que "l’ensenyament en línia mai no podrà substituir l’ensenyament presencial, sobretot en alumnat d’Infantil, Primària i primers cursos de l’ESO. Per això només cal fer-ne ús quan siga imprescindible en casos de confinament d’aules o centres. Des de la Generalitat i l’Ajuntament treballem amb l’objectiu de democratitzar l’educació atés que cada casa té les seues característiques socials, econòmiques, digitals i culturals. D’altra banda, els centres educatius no sols són llocs d’educació sinó també ho són de socialització. En aquest sentit, hem d’esforçar-nos per garantir la màxima presencialitat possible per reduir la bretxa educativa que es generaria a causa de l’augment de les desigualtats".