El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi torna a mostrar el seu talent dissenyador al NUDE

Els estudiants que participaran al NUDE 2018, amb els responsables del Saló NUDE i el campus d'Alcoi de la UPV

Una butaca que permet recarregar el mòbil o engegar el portàtil. O un xicotet moble contenidor que et persegueix allà on vages. Són solucions de mobles tecnològics dissenyats pels alumnes del Campus d'Alcoi de la UPV
 

Després de 3 anys sense participar, el Campus d'Alcoi de la UPV torna a enviar als seus millors dissenyadors a l'espai NUDE de la Fira Hàbitat València. Des de l'organització del Saló NUDE asseguren que les propostes alcoianes "se n'ixen de la norma"

El Saló NUDE 2018, aparador del disseny més innovador, acollirà de nou els projectes i prototips dissenyats pels estudiants del Campus d'Alcoi de la UPV. El Saló NUDE s'inclou dins la Fira Hàbitat, que tindrà lloc del 18 al 21 de setembre a València. Els alumnes del Campus d'Alcoi de la UPV ja participaren els anys 2014 i 2015 amb el Grup de Generació Espontània, i tres anys després tornen per a mostrar de nou tot el que es pot fer a Alcoi, que és molt. Fins i tot Maria Fontes, responsable del saló NUDE, reconeix el valor del disseny alcoià i assegura que "Alcoi aporta coses que no aporten altres escoles amb elements més habituals. Ells proposen novetats".

Són sobretot dissenys de mobiliari que van més enllà i estan integrats amb la tecnologia. Per exemple, un dels projectes que duran al NUDE d'enguany, com explica Juan Francisco Picó, professor coordinador del grup de generació espontània, és una butaca amb una mena de taula incorporada que permet no sols seure i treballar, sinó que la taula també és un carregador de mòbils per contacte, i darrere de la butaca hi ha un espai per a una bateria i un endoll que ens permet connectar un ordinador.

La butaca intel·ligent dissenyada al Campus d'Alcoi de la UPV

També presentaran el prototip d'un xicotet moble contenidor, com si fóra una taquilla, però que mitjançant la tecnologia, seguirà al seu propietari per on vaja. Maria Fontes assegura que les aportacions de la UPV "se n'ixen de la norma, i són molt interessants". De fet, fins i tot recorda encara les propostes que la UPV va presentar en les seues anteriors participacions, fa ja tres anys.

Alguns dels dissenys presentats en anteriors edicions per la UPV al NUDE

Però per a descobrir-ho tot caldrà anar a València a la Fira Hàbitat. Maria Fontes assegura que "qui vinga no s'avorrirà ni un segon". La Fira Hàbitat València preveu superar els 30.000 visitants de l'edició anterior (cal tindre en compte que no és una fira oberta al públic en general, sinó tan sols a estudiants, dissenyadors i empresaris). Hi ha 400 periodistes convidats, més de 400 expositors de tot el món i 40.000 metres quadrats ocupats. En l'espai NUDE hi participaran 12 dissenyadors i estudis de disseny, i 9 centres universitaris (entre ells el d'Alcoi), que presentaran més d'un centenar de dissenys i prototips.

Maria Fontes diu que tot i que en un principi la idea és que fóra referent nacional del disseny, ara per ara s'ha convertit en un saló internacional. "Hi ha una quantitat important de dissenyadors espanyols que estan treballant dins i fora de les nostres fronteres, els més importants del món, i tots han passat per NUDE".

El grup de Generació Espontània del Campus d'Alcoi de la UPV va nàixer en l'any 2014 i es va estrenar precisament en el NUDE, on també participaren l'any 2015. Des d'aleshores, han exposat a la fira de Milà però ara tornen a València a presentar "una memòria física del que ha passat en els últims 3 anys", com diu el seu coordinador Juan Francisco Picó. En aquest grup treballen alumnes de diferents cursos, que s'aporten uns a altres.

Per la seua banda, el director del campus, Juan Ignacio Torregrosa, ha animat els alumnes a continuar per aquesta via que els permet "aprendre d'una manera diferent de les assignatures amb exàmens, fent projectes que es fan visibles i es poden comparar amb els d'altres escoles".