El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi treballa a crear un pla de drogodependències i conductes addictives “més complet i efectiu”

Alcoi / AM
  • Les consultes per a conéixer la situació real de la ciutat i dissenyar les actuacions més encertades s’han ampliat al màxim, amb l’objectiu d’aconseguir al nombre més gran d’associacions, col·lectius i particulars.

Les accions del pla estan dissenyades per La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) i s’inclouen enquestes dutes a terme entre la població adulta i l’estudiantil. A part, la UPCCA ha desenvolupat la seua activitat en altres àmbits: el familiar o individual, el comunicatiu, l’escolar i l’educatiu.

La UPCCA d’Alcoi ha conclòs la fase de recopilació de dades necessàries per a elaborar un diagnòstic de la situació real d’Alcoi, que ajude a redactar i desenvolupar l’V Pla de Drogodependències i Altres Conductes Addictives 2022-2025.

Segons subratlla la regidora de Polítiques Inclusives, Igualtat i Infància i Adolescència, Aranza de Gràcia: “el que volem és que aquest pla siga més complet, més elaborat, més treballat, perquè comptem amb tota la població d’Alcoi per a poder elaborar i per a poder combatre la drogodependència i les conductes addictives”. Per eixe motiu, una de les principals novetats és que la fase de consultes prèvia d’elaboració del pla s’ha ampliat al màxim, amb un important esforç per a arribar al nombre més gran de col·lectius i de particulars possible.

La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives d’Alcoi treballa des de fa mesos en el desenvolupament d’quest pla, amb l’objectiu d’establir noves línies d’intervenció i directrius que orienten l’actuació municipal perquè les polítiques, accions i activitats que s’impulsen a tots els nivells incidisquen i contribuïsquen a reduir els problemes relacionats amb la drogodependència i altres conductes addictives a la ciutat.

Després de finalitzar aquesta fase d’estudi, l’equip redactor ha previst una jornada de presentació el pròxim 16 de setembre en l’Àgora, en la qual vol compartir les principals conclusions extretes i el mapa de problemes detectats. La sessió participativa està dirigida a totes i tots els agents sanitaris, socials, educatius, polítics i de seguretat, així com a la ciutadania alcoiana en general.

En el pla dissenyat per la UPCCA s’inclouen accions desenvolupades en diferents àmbits: el familiar, el comunicatiu, l’escolar i l’educatiu. En primer lloc, el familiar, amb serveis com el d’informació, orientació i atenció, així com programes com el de prevenció per a menors consumidors. També s’han dut a terme activitats formatives per a famílies, com l’escola de Mares i Pares “Emotius” o els cursos ‘en línia’.

En l’àmbit comunitari, s’han organitzat diferents campanyes com la del Dia Mundial sense Tabac; el Dia Mundial contra l’ús il·lícit i indegut de drogues o la campanya estival “Aquest estiu toca”.

L’àmbit escolar, és un dels quals més activitat ha registrat, amb un ampli programa de tallers i programes. Entre ells, els “d'Explorant el cervell”, “Problemàtica de l’abús d’alcohol i testimoniatge, “Conceptes inicials prevenció conductes addictives”, “Oportunitats i amenaces de les Noves Tecnologies”, els tallers Cervell i addiccions; el taller de formació, “Cibertutores-Ús correcte de les TICS”; o el taller “Problemàtica de la ludopatia i de les persones afectades per aquest trastorn”.

Respecte als programes duts a terme en l’àmbit educatiu, destaquen els de “Salut en Curs”, “Prev-tec”, “Pasa la Vida: les dues cares del consum”, “Construeix el teu món”,  “Preventic”, “Contes per a conversar”, el programa “Emotius” o el programa "Eraser" de la FAD.