De tots és sabut que Alcoi va ser capdavantera en la revolució industrial, un lideratge que moltes institucions, patronals, plataformes i col·lectius intenten recuperar. Potser és interessant saber perquè vam aconseguir ser tan capdavanters per a tornar a ser-lo. I un dels aspectes que ens va fer triomfar en eixe moment va ser el coneixement compartit.
Així es desprén de l'article de Ramón Molina Ferrero i Enrique Masià Buades, publicat al Butlletí d'Arqueologia Industrial i de Museus i de Ciència i Tècnica.
En el text, els autors ens detallen la història de la primera caldera de vapor instal·lada a Alcoi l'any 1832, que juntament amb una altra instal·lada a Barcelona el mateix any, és una de les primeres que documenta l'ús del vapor com a font d'energia per a la indústria. La caldera es va instal·lar a la fàbrica de panys de la "Compañia Gosálbez y Pérez", qui no es va quedar en el secret sinó que el va compartir amb l'agrupació empresarial de la Real Fàbrica de Panys. Ells tampoc van callar i mostraren que "el coneixement territorial sistemàticament generat, difós i compartit és el factor bàsic d'articulació territorial". Així, aquest avanç va permetre l'impuls, no sol de la indústria tèxtil alcoiana, sinó també de la paperera, convertint a Alcoi en un referent del coneixement compartit.