El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi gira l’esquena a ser 'Ciutat Europea del Nadal'

La decisió s'ha adoptat durant la celebració de l'últim plenari de l'any.

Durant el plenari també s'ha aprovat la reparació d'un mur al pont del Viaducte que es troba en mal estat i les millores en l'area circundant a l'skatepark que hi ha baix del pont de Cervantes. 

L'absència del dia l'ha marcada el partit Vox Alcoi, que pesar d'haver sol·licitat la inclusió d'un prec a l'ordre del dia, no ha personat a cap dels seus membres per a presentar-lo públicament.

Els grups municipals de l’Ajuntament d’Alcoi han descartat la possibilitat que Alcoi opte a ser Ciutat Europea del Nadal en 2020. Així s’ha decidit al Plenari Municipal d’aquest 17 de desembre, on l’oposició del Partit Socialista i Compromís s’ha unit a la de Guanyar Alcoi, formació que s’havia encarregat de suscitar dubtes al voltant de la transparència d’aquesta convocatòria. 

La regidora de Turisme, Lorena Zamorano, ha verbalitzat els motius albergats pel govern per a descartar la moció presentada pel Partit Popular, tot després de les investigacions del mateix govern local i dels contactes amb el Ministeri de Cultura. “Hem pogut corroborar la nul·la repercussió que avui dia tenen aquests premis, que soles tenen un any d’existència” ha sentenciat Zamorano, qui també ha dubtat de l'hipotètic “benefici que poguera rebre Alcoi amb el títol d’una entitat no vinculada a cap organisme internacional”. La web d’aquesta entitat, Christmas City Network, ha estat altre dels motius que ha fet recelar el govern, ja que en ella no consta ni la seu, ni el domicili social, ni el registre d’inscripció, ni tampoc la relació de ciutats que formen part de la xarxa. Tot sumat als 3.000 € necessaris per a dur a terme la inscripció, al voltant dels quals l'edil de Turisme ha considerat que “Alcoi no mereix pagar per tal d’optar a cap premi”.

La intervenció de Zamorano ha seguit la línia marcada per les paraules del regidor de Guanyar Alcoi Cristian Santiago, qui ha qualificat la convocatòria d’una “mina antipersonal que ens pot esclatar als nassos”. Santiago ha puntualitzat les nombroses connexions que la seua formació ja havia identificat  anteriorment entre la fundació que concedeix el premi i el Partit Popular, mencionant els noms de Francesc Camps, Alberto Fabra o Ana Botella.

En nom del Partit Popular, l’al·ludit en aquesta matèria, Rafa Miró ha acusat a Guanyar Alcoi de "sembrar el dubte i confondre a la resta de grups", negant també les proves aportades per la plataforma ciutadana, i acusant-los de "recórrer a la corrupció quan no estan d’acord amb alguna cosa”.

Els populars no han aconseguit el suport de la cambra ni tan sols oferint-se a retirar la moció amb la promesa de presentar més informació en futures sessions. En aquest sentit, l’alcalde Toni Francés ha descartat diametralment el suport del seu partit a la candidatura, al·ludint a la tasca d’investigació que el govern municipal ja havia dut a terme.

Compromís Alcoi, encara que inicialment s’ha mostrat partidari de valorar la candidatura una vegada que el PP presente més informació, ha acabat votant en contra, a diferència de Ciutadans, únic grup municipal que s’ha abstingut en la votació.

Altres acords adoptats

Altres de les resolucions que han sorgit del Plenari contempla la reparació del mur de la part esquerra del pont de Viaducte en el sentit del passeig Ovidi Montllor, demanada per Ciutadans a través d'un prec, i que, tal com ha avançat el regidor Jordi Martínez, s'iniciarà aquest 18 de desembre amb un cost proper als 8.000 €.

Compromís també ha vist acceptat un dels seus precs, concretament aquell amb el que ha demanat la reposició de les baranes del camí a l’skatepark de sota el pont de Cervantes. Sumat a l'acceptació del prec, Martínez ha declarat que s'escometrà l'ampliació de l'aparcament que hi ha l'esplanada enfront del Col·legi Santa Ana.

Absència destacada

Qui estava cridat a fer la seua primera aportació a la política alcoiana era el partit VOX Alcoi, qui figurava en l'ordre del plenari per a formular un prec en relació al "correcte desenvolupament de la Cavalcada de Reis", tal com figurava en el document. No obstant això, cap portaveu de la formació s'ha personat a l'Ajuntament per a llegir el prec, faltant així al seu primer compromís amb el poble d'Alcoi.