El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcosser inicia els tràmits per a llevar-se el cognom "de Planes"

El nom oficial ara per ara és Alcocer de Planes. Imatge facilitada per l'Ajuntament.

Tot i que pareix que Alcosser i Planes estan lluny, tenen part del terreny que fita, a la zona de Les Foies. Era terreny del comte de Planes, i per això porta el seu nom.

L'Ajuntament ha fet una enquesta popular i més del 60 per cent dels veïns estan a favor del canvi de nom. Serà un camí llarg que ha de passar per diverses institucions, però la idea és tindre una única nomenclatura oficial en valencià i sense cognom: Alcosser. 

La idea no és nova. Ja fa anys que Xavier Prats i Sergi Silvestre iniciaren la investigació de l'origen del nom d'Alcosser de Planes, per tal de canviar el nom. La idea en el seu dia no va prosperar, però ara s'ha decidit reprendre amb una consulta als veïns.

A Alcosser, els temes municipals es debaten en assemblea, però com la pandèmia no es poden realitzar, des del consistori decidiren llançar una enquesta popular per saber què pensaven els veïns del canvi de nom. Tots els veïns censats estan en un grup de WhatsApp on reben les notificacions del consistori, així que va ser fàcil que tots opinaren. No era una votació oficial, sinó una enquesta per saber que opinava el poble, que ha sigut clar: 160 persones a favor del canvi de nom; 48 en contra; i 13 que els dóna igual. Com a curiositat, l'enquesta es va fer en tres idiomes, valencià, castellà i angles. La gent que responia en valencià donaven suport al canvi de nom; per contra, els que contestaven en anglés preferien mantindre el nom actual. 

Així les coses, el consistori ha passat la decisió pel ple municipal, on s'ha aprovat per majoria, i s'ha iniciat el procés per demanar el canvi de nom. És un procés llarg. Ja han contactat amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua perquè faça un informe en suport del canvi de nom, i també aportaran la investigació feta per Sergi Silvestre i Xavier Prats. Després la petició s'avalua tant en el govern autonòmic com en el central. Des del consistori es mostren satisfets, sobretot per la implicació de tot el poble.