El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

"Alcoyana, Alcoyana", l'expressió argentina per a les coincidències

Una imatge del programa de Berugo Carámbula. El logo d'Alcoyana és el tercer per la dreta
Com els alcoians deixen empremta i recorden la seua terra allà per a on van

Aquesta és una d'eixes històries que demostren que alcoians hi ha arreu tot el món, i que deixen empremta per on passen. Hi ha una generació argentina, sobretot les persones que ronden els 40 anys, que quan es troben amb una coincidència exclamen "Alcoyana, Alcoyana!". Una història que comença amb tres emprenedors alcoians del tèxtil i un exitós programa de televisió.

Hi ha certa generació d'argentins, majors de 35 anys que, quan es troben amb una coincidència exclamen "Alcoyana, Alcoyana!". És una expressió popular estesa a l'Argentina, i en buscar el seu origen ens trobem, no cal dir-ho, amb eixos alcoians viatgers que deixen la seua empremta allà per on van.

L'expressió va nàixer en un concurs de la televisió argentina molt popular en els anys 80: "Atrévase a soñar", conduït per un també popular Berugo Carámbula i que emetia la televisió Canal 9 (sí, com la que teníem ací). En el concurs, les dones participants havien de fer coincidir les parelles de logos d'una sèrie de marques per tal d'aconseguir regals, i entre les marques patrocinadores trobem una que es diu 'Alcoyana'. Quan la concursant emparellava correctament els dos logos, el presentador ho celebrava exclamant "Alcoyana, Alcoyana!".

És curiós, perquè en el concurs hi havia moltes marques, com es pot vore en un dels nombrosos vídeos que hi ha a YouTube del programa, però la que s'ha quedat en la ment dels teleespectadors és Alcoyana. Des d'Aramultimèdia ens hem posat en contacte amb l'Acadèmia Argentina de lesz Lletres, i des del Departament d'Investigacions Lingüístiques i Filològiques ens expliquen que "encara hui s'escolta ocasionalment l'expressió davant una coincidència", i ens remeten a un exemple d'una revista en línia on s'ha utilitzat l'expressió al peu d'una foto, la qual cosa denota el seu ús en l'àmbit col·loquial.

I com ha arribat Argentina a tindre una empresa amb el nom Alcoyana? Doncs, com és d'esperar, va estar fundada per alcoians. Santiago Abad Verdú, nascut en Alcoi, va emigrar a l'Argentina en l'any 1952 per a dedicar-se a la indústria tèxtil. No va ser fins a finals dels anys 70 quan es va associar amb altres dos alcoians: Rafael Pascual (conegut per tots com Felino) i el tècnic Joaquin Conca, i junts fundaren cortines Alcoyana. Des de la mateixa empresa Alcoyana ens expliquen que va ser Santiago Abad qui va triar el nom "perquè els seus productes representaven a la dona d'Alcoi". També Rafael Pascual diu que el nom és decisió de Santiago Abad, "és molt humà que quan estàs lluny de la teua terra la morrinya el tira molt i fas coses com aquestes".

I així, arriben els anys 80 i l'Alcoyana decideix participar en el programa de televisió 'Atrévase a soñar', i l'expressió es fa comuna. Des de l'empresa ens diuen que "és tan utilitzat que moltes vegades, en programes de televisió, quan coincideixen en algun tema, la gent diu 'Alcoyana, Alcoyana!'. Realment ens enorgulleix i a més, ens brinda publicitat gratuïta!!!"

Rafael Pascual i Joaquin Conca vengueren la seua part de l'empresa a Santiago Abad en l'any 2000. Més tard, en 2011, moria Santiago Abad, i la vídua va vendre la marca al grup privat Fibra de Sur S.A. perquè continuara amb l'empresa. Des de l'Alcoyana diuen que "actualment som tots argentins els que controlem la marca Alcoyana, però ens sentim fills adoptius d'Alcoi!! Per a figurar-te una escena, ací en l'empresa, en les reunions motivacionals de vendes, els diem als nostres venedors: ets alcoià o què?? Ix a vendre i tanca tractes!!". Tal com ens diuen des de l'Argentina, una "linda història que va començar amb un alcoià en aquestes terres, que no ha tingut fills, però que ha deixat el seu llegat en la marca Alcoyana, aconseguint que la dona d'Alcoi quede sempre representada entre els que utilitzem Alcoyana en les nostres llars".