El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoyano: Es compleixen 75 anys des del primer ascens a Primera Divisió

  • Ramón Balaguer, aquell entrenador prim i elegant, fou capaç de conduir el Deportivo des de les categories regionals fins a la Primera divisió.

  • Waldo Botana era el capità de l'equip. Un migcampista molt fort que jugà 7 anys a Alcoi i que provenia d'un altre Deportivo, el de la Corunya.

Justament ara es compleixen 75 anys del primer ascens del Deportivo a Primera Divisió. Va ser el 20 de maig de 1945 quan, després d'imposar-se per 1 a 4 al Ferrol, els de Balaguer es proclamaven campions de Segona. Era l'equip de la lluita i d'uns jugadors gloriosos que res tenien a veure amb els actuals. En aquella època nasqué la famosa Moral de l'Alcoyano.

Apunten les dates: 13 de maig de 1945. El Deportivo li guanya el Jerez en el Camp de Domecq per 1 a 4 i assegura l'ascens a Primera. I set dies després, el 20 de maig, fan seu el campionat en véncer per 4 a 1 al Ferrol.

El Collao era, aleshores, testimoni d'un fet històric i inusual. Un poble obrer i amagat a la serra entre València i Alacant, i amb només 45.000 habitants, es colava entre l'elit del futbol espanyol.

Era l'època de Bolinches, Quisco, Cano o Botana... jugadors molt coneguts entre els que ja tenen una edat, i que li donaren el cognom i qualificatiu d'equip de la Moral a eixe conjunt blanc i blau que liderava Ramón Balaguer.

Aquell entrenador prim i elegant, fou capaç de conduir el Deportivo des de les categories regionals fins a la Primera divisió. Era l'època daurada del Deportivo, que va rebre la Copa de Campió en El Collao en una imatge entranyable -després de fer la saltació feixista- de mans del president de la Federació de Futbol, el senyor Barroso.L'equip viatjava en un curiós autobús i despertava l'interés de tots els periodistes nacionals. No hi havia talonaris, ni importava el tipus de gespa, ni els jugadors s'autodescartaven per a anar a l'aniversari de la seua germana al Brasil. Era com diu l'Alcoyano, el Futbol total.


Botana


Waldo Botana era el capità de l'equip. Un migcampista molt fort que jugà 7 anys a Alcoi i que provenia d'un altre Deportivo, el de la Corunya, on va tornar després de passar els millors anys de la seua carrera amb Bolinches, Cano, Costa, Gil, Pitarch o Vidal. Diuen que era un home carismàtic i que va quallar molt bé a la ciutat d'Alcoi.

 El Deportivo va estar 4 temporades en Primera, tot i que fou un equip ascensor i només va mantenir la categoria en 1947, quan va quedar dècim, per damunt del Reial Madrid.

Després ha militat 12 temporades en Segona A (la darrera en 2011) i 28 en Segona B.

Enguany, en 2020, es commemoren, per tant, els 75 anys del primer ascens a Primera.