El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alejandro Soler, etern

Un cartell de l'expo
Espectacular mostra sobre l'obra del genial artista, de la mà de la Filà Navarros i la regidoria de Cultura d'Alcoi

Potser és una de les motres més interessants i que millor parla de la Cultura alcoiana de les últimes dècades. Pintura, Cartelleria, Cinema, Escultura, Creació per a attrezzo i dissenys de Moros i Cristians. Tot això és el que feia Alejandro Soler, l'artista més polivalent de la Història de la Cultura alcoiana, que va faltar fa 5 anys. Ha hagut de passar aquest temps perquè es posara en marxa aquesta iniciativa -no sense dificultats-, de la mà de la capitania de la Filà Navarros, i la regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Alcoi. Tenim dos mesos al davant per admirar l'espectacle.

Emoció continguda, molta història i moltes històries al darrere i personalitats d'ara i de sempre del món cultural alcoià. La Llotja Sant Jordi s'ha quedat xicoteta aquest dijous per inaugurar la Mostra sobre Alejandro Soler, organitzada per la capitania de la Filà Navarros i l'Ajuntament d'Alcoi. Novament, Festa i Cultura de la mà.

I amb l'excusa de la vessant festera (dissenys de 'boatos') d'Alejandro, han esta capaços de recopilar material molt valuós relacionat amb el Cinema i les pel.lícules en les quals Soler va participar en el vestuari, les localitzacions o l'attrezzo. La més coneguda, 'Hèctor', amb l'Ovidi Montllor.

Especialment interessant ha estat el treball recopilatori de Gilberto Dobón, casant fotogrames dels films amb fotos de la localització dels llocs on es rodaven les escenes. No ha faltat a l'acte Quico Carbonell, un dels col·laboradors més entregats a aquesta exposició; especialista i professor de Cinema, qui s'identificava entre els panells explicatius amagat en papers secundaris de les pel.lícules en què participà Alejandro.

Un dels llocs més visitats de l'exposició ha estat el destinat a la Festa de Moros i Cristians, on es pot trobar tot el guió de l'entrada de la Filà Realistes de 1997, dissenyat per Soler, o els vestits del capità i favorita d'aquell any, Rafa Palmer. Cartells anunciadors de la Festa del 9 d'octubre, de la Mostra de Teatre, ingredients del Betlem de Tirisiti (també dissenyat i construït per Alejandro), fotografies (autoretrat) i molts més objectes i detalls de la vida i obra de l'artista completen una exposició redona i amb molt material inèdit rescatat pel capità dels Navarros, José Jornet i un nutrit grup de persones que han estat en contacte directe amb a família de l'autor. Entre d'altres, el mateix regidor de Cultura, Raül Llopis, Gilberto Dobón, Enric Soler, Quico Carbonell, Miquel Santamaria o Lucía Romero, comissària de l'exposició.

Entre els assistents a la inauguració de l'exposició, l'alcalde Toni Francés, el president de l'ASJ, Juan José Olcina, Toni Miró, responsables de la Universitat d'Alacant, el que fos alcalde d'Alcoi, Pepe Sanus, l'ex regidor de Cultura i vicerector de Belles Arts de la UMH, Josep Sou, Manuel Solbes Arjona, Octavi Masià, el primer Tro dels Navarros, Tono Arques, i un nombrós grup de festers navarros, a banda de regidors actuals.

La Mostra, única, es podrà visitar fins als primers dies de juny, a la Llotja Sant Jordi.