El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alfafara, un dels dos municipis socis fundadors de la primera Comunitat Energètica de la província

A l'esquerra, l'alcalde d'Alfafara Toni Cloquell.

'Toda Alicante' comença amb dos ajuntaments i la idea és que se sume tota Alacant.  Després podran associar-se també particulars o xicotetes empreses que amb una quota mensual podran aconseguir fins a un 30 per cent d'estalvi en les factures de la llum.


 

'Toda Alicante' és la Comunitat Energètica impulsada per la Cambra de Comerç d'Alacant que preveu aconseguir fins a un 30 per cent de reducció en la factura de la llum per als socis. Comença amb dos ajuntaments que cediran teulades per a instal·lar plaques solars, i un d'ells és de les nostres comarques: Alfafara.

La Cambra de Comerç d'Alacant ha presentat 'Toda Alicante', la tercera Comunitat Energètica d'àmbit provincial a tota Espanya, i que replica l'èxit de la primera feta a Navarra.

Una Comunitat Energètica és una associació de diferents entitats per a produir energia de manera conjunta, i aprofitar-la en el consum propi. Poden participar empreses, particulars o institucions, de fet a Alcoi ja hi ha dos amb diferents socis. I s'impulsen des de la Generalitat, on tenen l'objectiu que per al 2030 hi haja almenys una comunitat energètica en cada municipi valencià.

Però ara la Cambra de Comerç d'Alacant presenta la primera Comunitat Energètica d'àmbit provincial, que funciona com les locals però amb millores, ja que es pot centralitzar tota la tramitació burocràtica i la reclamació d'ajudes i subvencions, a més de tindre més força a l'hora de negociar amb les comercialitzadores per a vendre l'energia sobrant. I comença amb la participació de dos ajuntaments com a socis fundadors: Les Salines i Alfafara. En el cas concret d'Alfafara, cedirà les teulades del Centre Cultural i del col·legi per què la Comunitat Energètica instal·le plaques solars.

Presentació de 'Toda Alicante'- Imatges facilitades per la Cambra de Comerç d'Alacant.

L'alcalde d'Alfafara Toni Cloquell s'ha mostrat molt il·lusionat per participar en este projecte des del primer dia. "Són teulades que tota la vida han estat parades, i ara les aprofitarem per a donar energia als nostres veïns i que tinguen un benefici econòmic en la factura de la llum", i destaca a més que es tracta d'energia de quilòmetre 0: produïda al municipi per a consumir al municipi. Un altre benefici important és que l'Ajuntament cedeix les teulades, però no s'encarrega dels tràmits. És la Comunitat Energètica qui s'encarrega de demanar les subvencions per a costejar el 60 per cent de la instal·lació de les plaques solars; i negociarà amb un banc el finançament del 40 per cent restant. També contractarà la instal·lació de les plaques i gestionarà la posterior venda d'energia sobrant a una comercialitzadora.

Tot açò es farà durant el primer semestre d'este 2023. I mentrestant, l'Ajuntament farà una campanya per a informar a veïns i empreses del municipi perquè s'associen a la Comunitat Energètica i aporten espai per a més plaques solars. Els socis de la Comunitat Energètica 'Toda Alicante' pagaran una quota d'entrada de 150 euros i després una quota mensual d'entre 4 i 9 euros per a beneficiar-se d'un descompte d'entre el 25 i el 30 per cent en la factura de la llum.

Toni Cloquell fa una crida a la resta d'ajuntaments de la província perquè se sumen a la iniciativa. La Cambra de Comerç d'Alacant també ha contactat amb altres 17 ajuntaments, i farà campanyes informatives perquè l'objectiu és que forme part 'Toda Alicante'. De moment s'ha parat de plaques solars, però no es descarten projectes futurs com la instal·lació de bateries.

'Toda Alicante' està promoguda per la Cambra de Comerç d'Alacant amb col·laboració de la Diputació d'Alacant. Compta de moment amb amb dos ajuntaments com a socis fundadors, i com a soci tecnològic l'empresa Edinor que s'encarregarà del control del consum.