El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alfonso Verdú relata la cruel realitat d'un treballador humanitari

'Vidas en conflicto' és un llibre de les seues experiències en MSF i Creu Roja Internacional

Alfonso Verdú ha recorregut alguns dels escenaris més complicats en la seua trajectòria professional de gestió i coordinació humanitària. Naixcut ara fa 42 anys a Ibi, després d'estudiar Dret i especialitzar-se en Dret Internacional va optar per fer un Màster en Acció Humanitària. Primer va passar per Metges Sense Fronteres (2002-2012) i des de 2013 forma part del Comité Internacional de la Creu Roja a Somàlia. La seua residència està fixada a cavall entre aquest últim país i Kenya. Vidas en Conflicto (Editorial Plataforma) és el seu primer llibre. Un relat dur d'un testimoni privilegiat de les problemàtiques que assolen a poblacions d'Àfrica, Orient i Sud-amèrica. ARAMULTIMÈDIA va estar en la presentació a la vila joguetera. 

Alfonso Verdú ha recorregut alguns dels escenaris més complicats en la seua trajectòria professional de gestió i coordinació humanitària. Naixcut ara fa 42 anys a Ibi, després d'estudiar Dret i especialitzar-se en Dret Internacional va optar per fer un Màster en Acció Humanitària. Primer va passar per Metges Sense Fronteres (2002-2012) i des de 2013 forma part del Comité Internacional de la Creu Roja a Somàlia. La seua residència està fixada a cavall entre aquest últim país i Kenya.'Vidas en Conflicto' (Editorial Plataforma) és el seu primer llibre. Un relat dur d'un testimoni privilegiat de les problemàtiques que assolen a poblacions d'Àfrica, Orient i Sud-amèricaARAMULTIMÈDIA va estar en la presentació a la vila joguetera. 

"Els treballadors humanitaris parlem poc del que veiem en multitud de conflictes armats. A més, sentia la necessitat de compartir coses que havia guardat en silenci amb les persones del meu entorn", detalla. No obstant això, el lector no trobarà elements agradables. Tot el contrari. La realitat als llocs que ha estat Alfonso Verdú és ben diferent a la que vivim a Europa. "És un llibre molt dur perquè relata històries de persones amb vides excepcionals derivades de situacions de conflicte armat, brots epidèmics o fins i tot catàstrofes naturals", apunta. Malgrat eixe relat d'aprofundir en històries també hi trobem "un poc de llum al final del dia respecte del què aquestes poblacions fan per escapar i sobreviure en les situacions més dramàtiques i imaginables". Les víctimes son els vertaders protagonistes dels episodis que relata Verdú. 

L'eix d'aquest volum abasta cinc temàtiques ben diferenciades: fronteres, desplaçats, malalties, guerres i actors) i un recorregut per Amèrica Llatina (Perú, Colòmbia, Guatemala i Mèxic), Àfrica (Etiòpia, Somàlia, República Democràtica del Congo, República Centreafricana, Kenya i el Marroc), Pròxim Orient i Àsia Central (Palestina, Iemen, l'Iraq i Síria).

Gonzalo Fanjul (El País) indica en la seua crítica que es regale aquest Nadal. "Oferisquen a familiars i amics l'oportunitat d'aprendre, commoure's i posar els nostres joiosos problemes nacionals en la seua justa perspectiva. Li assegure que ho agrairan en el que val". Sense cap gènere de dubtes, un llibre interessant per a llegir i reflexionar. 

Escrit per Raül Pina