El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alma Tornero, agent d'igualtat de la Mancomunitat: "Els adolescents no identifiquen moltes de les conductes que nosaltres sí que identifiquem com a violència de gènere"

Un vídeo dirigit a adolescents intenta sensibilitzar sobre aquelles conductes que són símptoma de relacions no saludables. Ix del servei d'igualtat de la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat, des d'on també posen a disposició dels ajuntaments nombrós material com guies de bons costums, protocols d'actuació, i fins i tot un punt lila d'informació per a festes i esdeveniments.

La Mancomunitat de municipis de l'Alcoià i el Comtat llança una campanya de sensibilització amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra la Dona, aquest 25 de novembre. L'agent d'igualtat de la Mancomunitat, Alma Tornero, explica que està dirigit en concret a adolescents, perquè reconeguen els símptomes d'una possible relació "no saludable". Perquè els adults, explica Tornero, "sabem com comença, quins símptomes mostra. Però si estudiem com es relacionen els adolescents, no identifiquen moltes de les conductes que nosaltres sí que identifiquem com a violència de gènere. Per a ells, un control exhaustiu de la seua parella, o els cels, són normals".

Així, s'ha llançat per xarxes un vídeo interpretat pels clics en el que es mostren diverses situacions on es pretén "sensibilitzar del fet que la violència no és només física, sinó que hi ha conductes violentes que sovint són tolerades i normalitzades".

El president de la Mancomunitat, Manolo Gomicia; i l'agent d'igualtat Alma Tornero, presenten la campanya

L'Àgora ha acollit la presentació de la campanya, on també s'ha aprofitat per a traslladar als diferents ajuntaments de la Mancomunitat tot el que es fa des del Servei d'Igualtat. Està en marxa des del passat mes de juliol, i des d'aleshores han contactat amb els 13 municipis xicotets que formen part de la Mancomunitat on s'han fet tallers o xarrades, tant al públic en general com en els centres de primària. També s'ha preparat molt material que s'ha posat a l'abast dels municipis, com ara cartells, tríptics informatius, guies de prevenció, bones pràctiques i llenguatge inclusiu, o protocols d'actuació. I s'ha contactat amb els centres de salut, perquè Alma Tornero explica que "són pobles molt xicotets amb serveis reduïts, i les persones són d'edat avançada, així que el centre de salut era un bon lloc per a identificar la gent que necessita la nostra ajuda". 

Alcaldes, tècnics d'igualtat i membres de la Mancomunitat han assistit a la presentació de la campanya

Però a més també s'ha posat a disposició als municipis un Punt Lila d'informació, per a ubicar en esdeveniments o festes populars. En aquest punt des del servei d'igualtat de la Mancomunitat han explicat que es necessita voluntariat del municipi per atendre el punt lila, però que ells ofereixen la formació necessària.

A l'esquerra, el punt lila d'informació que poden demanar els pobles