El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Amb burra a fer les obres de millora a la Sarga

Imatges faciilitades pel consistori

Les obres volen millorar l'accessibilitat però assegurant el control de massificacions que afecten l'entorn o les pintures.

S'han iniciat les obres per a millorar l'accessibilitat i informació al conjunt pictòric de la Sarga. Per la dificultat d'accés i per tal de respectar el Medi Ambient, l'empresa munta tot el material a la zona amb burres.

Les pintures rupestres de la Sarga són un dels conjunts més representatius de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani, inclòs des del 1998 en la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. I ara, seran més accessibles per als visitants, perquè s'han iniciat les obres d'adequació del sender i la col·locació de panells informatius.

L'obra compta amb un pressupost de quasi 36.000 euros, a càrrec d''AFEMA Obras y Servicios, que preveu tindre les obres finalitzades en sis setmanes. Donat l'especial lloc on es fan les obres, amb dificultat d'accés, i per tal de respectar el Medi Ambient, l'empresa ha decidit pujar tot el material necessari fins a la Sarga en burres.

En concret, les obres preveuen l'adequació dels 304 metres de sender fins a l'abric, amb la reconstrucció de les contencions laterals i la construcció d'esglaons on siga necessari. També es construirà una plataforma d'observació en l'abric, per tal de facilitar les explicacions didàctiques i l'aproximació a les pintures per a observar-les. "S'utilitzaran els mateixos materials amb els quals conformen la sendera existent, es troben en l'entorn i no distorsionaran l'ambientació natural d'aquest lloc. En l'ampliació i prolongació de la sendera també s'utilitzaran els mateixos materials que conformen la sendera existent, és a dir, murets de maçoneria", expliquen des del consistori.

Per últim, s'instal·laran 2 panells que oferiran informació, però que també compliran la funció de barana de protecció. La informació es presentarà en castellà, valencià i anglés, amb fotografies, il·lustracions i un codi QR per rebre més informació del Museu Arqueològic Camil Visedo.

Lorena Zamorano, regidora de turisme i patrimoni històric, explica que aquestes obres facilitarà la visita a un "patrimoni de la humanitat del qual hem d'estar molt orgullós. El model de la Sarga s'està imitant en altres llocs barrant tot l'espai sense que afecte l'entorn de les pintures i realitzant visites guiades, evitant que la massificació puga desbaratar aquest lloc".