El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Amb casos, però les comarques esquiven els brots educatius

Imatge genèrica d'una aula escolar.

La província d'Alacant té, segons les últimes xifres oferides, un 0,8 per cent d'alumnes positius i un 1,9 per cent del professorat. Amb aquestes xifres d'incidència, ni Educació ni Sanitat es plantegen els tancaments dels centres educatius.

En les comarques hi ha almenys una quinzena d'aules confinades, però en la majoria dels casos es tracta de contagis individuals que no han generat brots. Des de la conselleria d'educació comprenen la por d'alguns pares, no debades tenim la incidència més alta de tota Espanya, però asseguren que les aules continuen sent un espai segur.

La incidència en els diferents col·legis de les comarques és molt variable. Hi ha centres on ara per ara funcionen totes les classes, i altres on s'ha arribat a tindre sis aules confinades al mateix temps. Ara per ara tenim vora 15 aules confinades a l'Alcoià i Comtat, que han passat per una prova massiva de PCR. A Alcoi, el regidor d'educació Alberto Belda confia que quasi tots els tests fets ahir donen negatiu i el pròxim dilluns 1 de febrer s'incorporen molts dels xiquets a les aules.

I és que, malgrat el degoteig de casos, en les nostres comarques no s'ha traduït, de moment, en brots educatius. Per contra, a tota la Comunitat Valenciana, Sanitat ha referit aquest 26 de gener fins a 23 brots educatius; el més a prop a Xixona, amb dos brots d'11 i 15 casos. 

Ara per ara disposem de dades oficials de la província d'Alacant (no s'ofereixen dades per municipis o comarques), on tenim un 0,8 per cent d'alumnes positius. Una xifra molt baixa tenint en compte que fora dels col·legis tenim la incidència més alta d'Espanya. Amb aquest nombre de contagis, tenim el 2,8 per cent dels alumnes alacantins en aïllament per ser contacte directe.

La incidència és més alta entre el professorat, amb més de 500 professors positius ara mateix a la província, la qual cosa suposa l'1,9 per cent. Per protocols, està confinat a més l'1,4 per cent dels professors. En alguns centres els professors estan fent malabars per cobrir les baixes de companys. Des de la conselleria d'educació asseguren que es cobreixen totes les baixes, però que l'alta pressió als centres de salut primària està retardant la comunicació burocràtica de la baixa, i per tant la seua substitució.

Amb aquestes xifres de contagis, 0,8 per cent entre els alumnes i 1,9 per cent entre el professorat, Educació no es planteja el tancament dels centres educatius. En cas de tindre incidència molt alta en un centre en concret seria Sanitat i no Educació qui podria decretar el tancament, però tampoc està previst de moment.

Increment de l'absentisme escolar

No s'ofereixen dades concretes, però també s'ha incrementat a les comarques l'absentisme escolar per voluntat pròpia. Des de la conselleria d'educació diuen comprendre la por d'algunes famílies, però insisteixen que els col·legis són espais segurs i eixe és el missatge que es trasllada a la família. Educació assegura que durant tot l'horari lectiu els alumnes compleixen totes les normes de distanciament, mascareta i higiene. També recorden que l'increment de casos sempre s'ha produït en ponts festius i vacances, però que en els col·legis es detecten els casos i s'evita l'expansió.

I en els casos que la família decideix no portar els xiquets a escola no s'estan obrint massa expedients d'absentisme. Ja abans de la pandèmia la majoria dels casos d'absentisme s'arreglaven en l'àmbit intern del mateix centre sense arribar a més, a menys que fora un cas molt greu. Ara per ara se segueix el mateix criteri, tot i que des d'Educació recorden que l'assistència és obligatòria mentre siga presencial.