El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ana Barceló: "La situació ens convida a l'esperança"

La consellera creu que la situació el dia de hui ofereix és bona per accedir al canvi de fase. A la Comunitat Valenciana, i en les últimes dos setmanes, les altes s'han incrementat un 60 per cent, i els ingressos hospitalaris s'han reduït un 74 per cent. Són dades en l'àmbit valencià, perquè a la província d'Alacant estem per sota d'aquestes xifres.

Des de Sanitat es mostren optimistes perquè els diferents territoris de la Comunitat Valenciana puga accedir a la fase 1 el pròxim 11 de maig. La consellera Ana Barceló assegura que la comunitat compleix amb els criteris de capacitat de llits de crítics, així com la possibilitat d'ampliar la xifra davant un possible rebrot. També es compta amb una plantilla de més de 13.400 professionals sanitaris, i diversos processos extraordinaris per a contractar als residents que acaben ara o els estudiants d'últim curs d'infermeria.

Com a exemple de la bona situació, la consllera ha destacat tres xifres: assegura que en les dos últimes setmanes s'ha tancat el 57 per cent dels brots a residències valencianes, s'ha incrementat en un 60 per cent les altes, i s'ha reduït un 74 per cent els ingressos hospitalaris. Mirem aquests percentatges a la província d'Alacant, i des del passat 23 d'abril fins a les dades oferides hui, les altes a la província han crescut un 49 per cent, i els ingressos s'han reduït un 31 per cent, així que estem per sota de la mitjana valenciana. Tot i això, Sanitat no específica si hi ha algun departament amb criteris que no li permeta passar de fase, i ha demanat que tota la Comunitat entre en la fase 1.

Pel que fa a les xifres que sumem amb l'actualització de hui, en la província hem perdut 7 persones, la meitat de les 12 de tota la Comunitat Valenciana (una correspon a les nostres comarques). Els nous casos són 14 detectats per PCR i 86 amb tests ràpids. Les noves altes són 35, mes del doble que els detectats per PCR (que són els que es comptabilitzen per al canvi de fase). Pel que fa als hospitals, mantenim la mateixa xifra de persones ingressades en l'UCI, 43; i una persona ha eixit de l'hospital i ara són 152 les persones ingressades.

I un detall. Ana Barceló ha fet una crida a la precaució davant les altes temperatures. La calor pot minimitzar el risc del virus, però diu la consellera que també pot afectar a la relaxació de les mesures de seguretat i distanciament en la població. "El bon temps pot repercutir també negativament", diu Ana Barceló, "si no som conscients cada vegada que eixim al carrer que hem de matindre les distàncies de seguretat i les recomanacions que es donen des de salut pública".

I més qüestions derivades de les altes temperatures de la Comunitat Valenciana. La Generalitat ha demanat al Ministeri que els xiquets puguen eixir dos hores abans al matí i una hora més tard a la vesprada, per poder evitar les hores centrals on més calor fa. 

 

 

Més informació: Cronologia dels efectes de la Covid-19 en la província d'Alacant

Clica ací per a seguir les dades oferides dia a dia.