El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Anima’t, Alcoi!

A hores d’ara, a l’organització del I Festival d’Animació d’Alcoi (Animalcoi) deuen d’estar fent balanç d’esta primera edició. Siguen quines siguen l…

A hores d’ara, a l’organització del I Festival d’Animació d’Alcoi (Animalcoi) deuen d’estar fent balanç d’esta primera edició. Siguen quines siguen les conclusions a les que arriben, pense que ha sigut un èxit. El simple fet d’haver sigut capaços d’alçar 4 dies de programació amb conferències, exposicions, tallers i projeccions enmig d’una pandèmia mundial, ja té tot el crèdit possible.

I no ho dic per quedar bé. De fet, la primera-primera edició hauria d’haver-se celebrat l’any passat, però no va ser possible per les restriccions que hi havia vigents en aquell moment. No obstant, com ha explicat la Directora del Festival, Diana Cortés, s’ha fet en dos fases: una inicial, la de l’any passat, en la que es va fer una selecció de 100 curtmetratges dels més de 900 que van arribar de tot el món i una projecció virtual/concurs dels mateixos. I una segona, la d’enguany, en la que amb certa normalitat, s’han fet realitat quatre jornades que han mostrat el bo i millor de la indústria audiovisual de l’animació valenciana, espanyola i internacional i que ha servit també per donar els premis als creadors que havien guanyat en les respectives categories l’any passat.

Què voleu que diga? Potser, ha faltat un poc la implicació de la societat alcoiana... hem de fer-nos mirar això de que si no es tracta dels moros i cristians, el modernisme, o Camilo Sesto, no sentim la necessitat de prendre part. I ho dic des de la voluntat sincera de suscitar un debat sa i sense acaloramentes. Hi ha espai per a tot i més i acollir un festival d’estes característiques, pot ser una oportunitat per convertir la nostra ciutat en un pol d’atracció de talent, de visitants, d’estudiants i d’indústria. L’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi, entitat que ha fet possible Animalcoi, és una de les joies que tenim i a la que cal cuidar com es mereix.

Animalcoi podria convertir-se en «un com» el Festival Internacional de Teatre d’Edimburg (Escòcia); el Festival Internacional de Curtmetratges de Clermont-Ferrand (França), o el Festival Internacional de Cinema animat d’Stuttgart (Alemanya). Festivals que atrauen a desenes de milers de persones a les respectives poblacions i que «omplin» durant una setmana els seus carrers (hotels, restaurants, bars, museus...) al voltant d’una programació cultural. Sí, són ciutats molt diferents a Alcoi, però si mireu de prop, són molts semblants pel fet de «no ser precisament el centre de res concret als seus països», i tot i això han conseguit ser un referent en estes especialitats a nivell mundial. 

Parlant de tot i connectant-ho amb allò de la implicació per part dels alcoians/nes. Els projectes necessiten temps per a consolidar-se, però també interés, inversió i esforç. Potser, en les futures edicions, hi haurien d’haver accions institucionals més decidides per fomentar Animalcoi entre els possibles espectadors (no sé, de l’estil, saltant totes les diferències, de les que es duen a terme amb el Tirisiti). I això també podria pensar-se per a la Mostra de Teatre... que a més de ser una fira per a professionals, caldria obrir-la definitivament al públic general.

Tant de bo acabe sent tot i, mentrimentres, enhorabona als organitzadors d’Animalcoi (!)