El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Aprovats els pressupostos d'Alcoi amb el suport de Guanyar

Un moment de tensió, quan els populars critiquen no tindre per escrit les últimes modificacions que van a votar-se/AM
La partida per a crear una empresa pública ha sigut el principal entrebanc per al Partit Popular, l'únic que ha votat en contra

Els socialistes han acceptat, amb canvis, moltes de les propostes de Guanyar, la qual cosa els ha fet donar suport als pressupostos tot i que, en paraules d'Estefania Blanes, "no suposa un xec en blanc". El PP ha votat en contra perquè s'oposa frontalment a l'empresa pública. Compromís i Ciutadans s'han abstingut.

Amb el vot positiu de Guanyar, el govern socialista d'Antonio Francés ha aconseguit donar eixida als seus pressupostos per al 2017, estimats en 55 milions d'euros. Fins a l'últim moment s'ha estat negociant amb els partits de l'oposició, i s'han incorporat gran part de les propostes de Guanyar, per la qual cosa han votat a favor, tot i que la seua portaveu Estefania Blanes assegura que açò "no significa un xec en blanc".

Precisament, com la negociació ha sigut fins a l'últim moment, els canvis en les esmenes acceptades no ha arribat per escrit a tots els grups, i s'han llegit de viva veu en el ple per tal de procedir a la votació. Una situació que ha incomodat a molts grups de l'oposició, per haver de votar sense poder estudiar els canvis. Sobretot al Partit Popular, qui ha criticat que "no és seriós, hem de ser conscients de tot". Però malgrat aquest últim moment d'enfrontament, els vots de cada grup ja estava decidit, així que tampoc ha canviat massa la cosa.

 

De Guanyar s'han acceptat moltes propostes, algunes rectificades amb esmenes. S'han acceptat part dels Plans d'Ocupació, dotar de pressupost al Consell de Cultura, tot I que en menor quantia de la demanada; o una partida per poder complir amb la Llei de Memòria Històrica. I també un dels temes estrela dels pressupostos, la creació d'una empresa pública, proposta que feren en juliol i que des del govern socialista han acceptat de bon grau en assegurar que ho portaven en el seu programa. Tot i que des de Guanyar consideren que és un arranque tímid, però que va en la línia per què aposten, de recuperació i/o municipalització de serveis. L'alcalde Toni Francés explica que la creació d'una empresa pública "no és un objectiu, és una via de complir millor amb els serveis als ciutadans; i que siga més rendible, sinó, no pot ser. Hi ha serveis pels quals hem de començar, els que són més intens en mà d'obra i menys en capital, com l'Eduardo Latorre, el CCJ o determinats serveis socials que es poden assumir millor".

Aquesta empresa pública ha sigut, precissament, el motiu del vot en contra del Partit Popular, que considera que hi ha altres problemes prioritaris. Amalia Paya en nom dels populars explicava que "l'alcalde va dir que confia en què en desembre del 2017 haja tingut lloc el primer consell d'administració de l'empresa pública. Doncs no, per a desembre del 2017 volen que estiga arreglat el Pont de Sant Jordi, acabada Entença, fet un pla de manteniment dels polígons industrials i un llarg etcètera. Per això, no anem a donar suport als pressupostos".

També l'empresa pública ha sigut un entrebanc per Ciutadans, tot i que en diferent matís. Des de Ciutadans, el regidor José Miguel Antolí assegura que no estan a favor ni en contra, però "creiem que la creació d'una empresa pública no és prioritari". Demanaven una reducció de la partida, de 200.000 euros a 40.000, per tal de "fer un estudi i determinar el fi social, l'àmbit d'actuació o el tamany, un estudi que vindrà a determinar el que serà necessari per a la seua creació". Esmena que no ha sigut acceptada. Ciutadans també demanava que s'incrementara la partida per a la revitalització del centre fins a 50.000 euros, i que se centrarà en el carrer Sant Francesc. La primera part de l'esmena s'ha acceptat però la segona no. És una de les clares diferències entre Ciutadans i els socialistes, ja que els primers volen que Sant Francesc siga el motor de la revitalització del centre, i des de la bancada socialista asseguraven que el carrer és important, però forma part de tot el barri. De Ciutadans també s'ha acceptat una esmena per a tindre una partida específica per un enllumenat nadalenc propi d'Alcoi com Ciutat del Nadal. Finalment, Ciutadans s'ha abstingut en la votació.

També Compromís s'ha abstingut. Per una banda, perquè, tot i estar a favor de l'empresa pública, consideren que no s'han donat suficients explicacions. Però també perquè no s'han acceptat moltes de les propostes que presentaven, almenys el mínim que consideraven necessari. Tot i això, des de Compromís sí que es mostren satisfets de què s'haja acceptat alguna partida per a qüestions que consideren molt importants, com ara començar amb la redacció d'un reglament per a la publicitat institucional. Des del govern socialista asseguren que es pararà atenció a les seues propostes, però moltes no s'han acceptat com a esmenes en considerar que ja estaven incloses d'alguna manera en els pressupostos, com ara la creació d'una zona esportiva en el llit del riu o fer accessible algun edifici modernista. Sí que s'han acceptat altres esmenes, com una partida per a un projecte comercial d'envergadura o altra per promocionar l'ús del valencià als comerços d'Alcoi.

Així les coses, i malgrat les dos abstencions i el vot en contra, Guanyar i PSOE han apropat postures per a tirar endavant els pressupostos del 2017. Toni Francés ha agraït "el vot favorable. Guanyar per a mi és el soci prioritari, en aquests anys ens hem buscat molt i de vegades no ens hem trobat. Però a l'hora d'arribar a acords sempre han estat ahí, com ara que s'han acceptat moltes propostes de Guanyar. Però no s'han incorporat per un interès tàctic, sinó perquè hi havia una coincidència amb les nostres propostes que ha fet possible arribar a acords".

 

Crítica comuna: uns pressupostos continuistes i poc ambiciosos

Tots els partits, independentment del vot final, han criticat els pressupostos per ser continuistes i poc ambiciosos. També han lamentat que molts dels projectes depenguen d'inversions que no depenen de l'Ajuntament, com ara el Pla DUSI, o diverses ajudes que han d'arribar d'altres administracions. També han fet notar el que consideren falta d'una estratègia per a la ciutat.

Per la seua banda, l'alcalde Toni Francés considera que el que siguen "continuistes" no és una crítica. Assegura que des del primer dia "les prioritats van ser les polítiques socials I la promoció econòmica i ens hem mantingut fidels a eixes prioritats". Sobre la dependència d'altres inversions per a dur endavant projectes, Toni francés considera que "no es condiciona cap projecte a què vinga la inversió, sinó que està condicionada la velocitat d'execució dels projectes. Si tenim inversió, ho farem abans, i si no, tardarem més, però la idea de ciutat està clara i és Alcoidemà".