El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Aquestes són les mesures actives a inicis d'aquest 2022, a punt de complir dos anys de pandèmia

La mascareta és obligatòria en exteriors. Imatge de recurs.

Si ets contacte d'un positiu però estas vacunat i no tens símptomes, pots fer vida però reduint al màxim el contacte social. Si detectes símptomes cal cridar al 900 300 555.

Confinaments de 7 dies si ets positiu asimptomàtic; i sense confinament si ets contacte d'un positiu, no tens símptomes, i estàs vacunat. I la mascareta, obligatòria també a l'aire lliure. T'expliquem com estan les mesures i protocols a 1 de gener del 2022.

Iniciem 2022 i es compleixen dos anys des que sentim notícies de la COVID-19, tot i que faltaven uns mesos perquè la pandèmia esclatara per ací. En aquests dos any són moltes coses les que han canviat, i tot indica que estem a punt de fer un pas important que ajudarà a convertir la malaltia del coronavirus en endèmica, i no en pandèmica, és a dir, que conviurem en ella i intentarem minimitzar cada any les pèrdues, com fem en moltes altres malalties. La nova variant òmicron ha demostrat ser molt contagiosa, però poc virulenta. Els casos s'han incrementat de manera molt important en els últims dies, però sense saturar hospitals ni generar xifres de morts desorbitades, tot i que si generen pressió a Atenció Primària. A més, en molts dels casos la malaltia comporta tan sols símptomes lleus. Tota aquesta situació ha fet prendre noves mesures o modificar les existents, i et diem com està la situació a hores d'ara.

La Generalitat Valenciana ha variat l'estratègia de detecció i vigilància del coronavirus amb reduccions importants dels confinaments i quarantenes. Així, el període d'aïllament per als casos positius asimptomàtics es redueix als 7 dies, i sempre que no presente símptomes els últims tres dies. Tot i que l'aïllament es redueix, Sanitat reclama a les persones positives que durant 10 dies des del diagnòstic o des dels símptomes, s'extremen les precaucions i es reduïsquen els contactes socials, utilitzant de forma constant la mascareta. Per a les persones amb malalties greus o immunosupressores, l'aïllament es manté en un mínim de 21 dies.

I a partir d'ara, quan una persona done positiu, serà ella mateixa qui informe als seus contactes estrets, que si estan vacunats i no registren cap símptoma, no fa falta que guarden confinament. Això sí, Sanitat reclama que durant els 10 dies posteriors a l'exposició extremen les precaucions i reduïsquen tot el que siga possible les interaccions socials, evitant el contacte amb persones vulnerables. En cas de detectar algun símptoma, cal avisar en el telèfon 900 300 555.

Si el contacte estret del positiu no està vacunat amb la pauta completa o té alguna immunodeficiència, ha de fer quarantena durant 7 dies.

Des de Sanitat es continuarà fent un cens dels contactes dels casos positius, però que inclourà tan sols a convivents i contactes íntims que siguen especialment vulnerables, com persones amb patologies prèvies, majors de 70 anys, cuidadors, embarassades o personal sociosanitari. Precisament aquests grups seran prioritaris a l'hora de fer proves PCR.Any i mig amb mascareta

En juliol del 2020, quan ja portaven quasi cinc mesos immersos en la pandèmia, la mascareta va passar a ser d'ús obligatori a tota la Comunitat Valenciana. Amb els seus debats, memes, dubtes i variacions de preus i abastiments. Un any despés, en juny d'aquest 2021, es relaxa la norma i la mascareta pot llevar-se en exteriors quan es puga mantindre la distància de seguretat.

Però davant l'elevat índex de contagi de la variant òmicron, el Ministeri de Sanitat ha decidit tornar de nou a ampliar l'ús de la mascareta, i des del 24 de desembre és de nou obligatòria en quasi tots els espais. Hi ha algunes excepcions, com malalts, o la pràctica de l'esport individual i en la natura. Els detalls es poden llegir ací, en el BOE que modifica el reial decret de l'estat d'alarma, i que estarà en vigor fins al 31 de desembre del 2022. Però la decisió d'ampliar l'ús de la mascareta s'ha fet davant les festes d'hivern, quan hi ha moltes trobades i cites, i és previsible que en baixar la incidència torne a flexibilitzar-se aquesta norma. Fins eixe moment, el trellat diu que portes mascareta sempre que tingues algú a prop que no siga del teu nucli de convivència.

Pel que fa al passaport COVID a la Comunitat Valenciana, cal presentar-lo de manera obligatòria en qualsevol establiment on es menge o bega (és a dir, un lloc on és probable llevar-se la mascareta), i on hi haja molta gent.