El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

“Ara trobe més motivació per al Campionat d’Espanya d’aire lliure”

La marca d’Héctor Tolsà va ser invalidada degut a l’amplària de la sola de les esportives.
  • Héctor Tolsà estudia 3r d’ESO i entrena al Centre de Tecnificació Esportiva de Xest
  • L’atleta buscarà aconseguir la classificació per al Campionat d’Espanya d’aire lliure al pròxim control.

Héctor Tolsà ha participat en el control de 3.000m llisos celebrat a València. Tot i aconseguir la millor marca nacional de l’any, el seu temps no va ser vàlid per les esportives amb les quals va córrer, una decisió que li van notificar al finalitzar la cursa.

Héctor, pots explicar-nos la importància d’aquesta cursa i què és el que va passar?

“Es tracta d’una competició de 3.000 metres llisos que servia per a accedir al Campionat d’Espanya de pista coberta. Vaig aconseguir fer la millor marca nacional sub16, corrent els tres kilòmetres en 9 minuts justos, però finalment em van penalitzar perquè les sabates no eren vàlides per a córrer en pista perquè tenen més de 2’5 centímetres de sola”.

“Quan arribem a la pista ens fan passar per a fer la desinfecció i, després de canviar-se per a competir, vam anar a la cambra de cridades, que és la zona on et revisen tot abans d’eixir a córrer. En acabar de córrer, encara no havia arribat el segon classificat i ja estaven demanant-me les sabates per a mesurar la sola”.

Com afrontes les pròximes competicions després d’aquesta penalització?

“Realment no m’ho vaig prendre malament. De fet, ara trobe més motivació per al Campionat d’Espanya de 3000?m d’aire lliure. Aquest control, tot i que es va fer a l’aire lliure, era per al campionat de pista coberta. Pense que, sabent com funciona tot i tenint més temps per a preparar-me, crec que el control d’aire lliure pot eixir-me inclús més ràpid. Tinc ganes de tornar a córrer”.

Aquest control està emmarcat en la Federació d’Atletisme, però el teu esport sempre ha sigut el triatló. Com vas començar a practicar-lo i què t’ha fet fer el pas cap a l’atletisme?

“Vaig començar amb el triatló entre els sis i set anys perquè mon pare practicava triatló i volia provar-ho. Resulta que em va agradar i ja em vaig quedar. Pel que fa a l’atletisme, quan vaig entrar al Centre de Tecnificació, els entrenadors et suggereixen fer competicions per a la pretemporada de triatló, bé siga alguna cursa cros en atletisme, voltes ciclistes... Vaig provar el cros i em va agradar molt, així que vaig anar a parlar amb Víctor Revert, l’entrenador del CAVA, per veure si podíem fer alguna competició en pista. De moment sols hem participat en una prova i ha passat el que ha passat, però anem molt motivats a la següent”.

Com compagina un xic de 15 anys els estudis i una preparació física tan exigent?

“Estic estudiant 3r d’ESO al Centre de Tecnificació de Xest. Pel que fa al meu horari, els dilluns entre a classe a les 09.00h i acabe a les 14.30h. A les 16.30h, i fins les 18.30h estem entrenant la natació. D’ahí pràcticament anem a sopar i a les 22.30 estem dormint; el dimarts comencem el dia nadant a les 08.00h fins a les 09.30, i anem a classes des de les 10.00h fins les 14.30h. A les 16.30h anem a córrer i ja acabem el dia; el dimecres comencem les classes a les 08.00h i acabem també a les 14.30 i, de vesprada, fem dues hores de natació; dijous a primera hora, a les 08.00h, estem altra vegada en la piscina i fem classe de 10.00h a 14.30h. De vesprada tornem a entrenar el córrer a les 16.30h. Divendres de matí a les 08.00h fem un poc de força i gimnàs i anem a classe de 10.00h a 13.30h. De vesprada ja me’n torne a Ontinyent i faig l’entrenament amb el club”.