El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de José Antonio Tomás Andrés, veí d'Alcoi

José Antonio Tomás Andrés

Aromes i cants de maig

Quan a poc a poc el borró dels arbres comença a inflar-se, està anunciant-nos la vinguda de la primavera. Fins que ve un moment que es produeix l’esc…

Quan a poc a poc el borró dels arbres comença a inflar-se, està anunciant-nos la vinguda de la primavera. Fins que ve un moment que es produeix l’esclat i l’arbre s’ompli de flors i de fulles. Els camps reverdeixen i s’engalanen amb els colors més bonics de les flors que exhalen embriagadors aromes i ens inunden gratament d’alegria.Tot el conjunt deixa un ambient romàntic i un bonic paisatge en els camps, jardins i parcs. És l’estació favorita de la naturalesa. Des dels temps més pretèrits la primavera representa a la joventut i a la vida.

L’explosió primaveral és rica en cants d’ocells: pinsans, gafarrons, canaris i cardeneres, entre altres. El pinsà vulgar és paregut al teuladí, però pel seu cos té varies taques blanques. El gafarró és del tamany de la cardenera amb plomes de color verd mesclat de negre i cendra, i la panxa és grisa. Els refilets dels dos ocells són dolços i molt agradables.

Els canaris es caracteritzen per ser molt afectuosos. Agraeixen estar en companyia perquè la soledat no els agrada gens. Els seus cants ens indiquen que estan contents. El canari procedeix de les illes Canàries, com indica el seu nom. És un mago del cant. El seu refilet combina diferents notes que són una melodia, tant si està en llibertat com en la gàbia, per això és com una mascota o animal de companyia a tot el món.

El cant de les cardeneres no és tan virtuós com el dels canaris, però també és molt apreciat, prova d’això és que sovint les trobem  a les gàbies dels balcons i finestres i, gairebé sense adonar-se’n aniran alegrant els carrers amb la seua música, i hom se sentirà molt feliç amb la seua piuladissa.

Només queda dedicar-los un sonet als aromes que sentim en la primavera, així com a les melodies dels ocells, ja que unes i altres s’encarreguen d’alegrar-nos l’existència.


     

                         PERFUMS I REFILETS

            Olors de tarongina duia el vent
            aquell dia suau de primavera.
            Després de creuar veloç la ribera
            ens donava carícies de valent.

            Escoltava els pardalets ben atent;    
            als bells orms, cantava una cardenera,
            la perfumada essència tarongera
            i els refilets, em van deixar content.

            Fragàncies    i refilets agradables
            relaxen les tensions i els turments,
            ens disposen a fer accions lloables

            quan estimulen els bells sentiments.
            Sempre faran que siguem més afables…,
            influeixen els nostres pensaments.