El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Arquitectes i enginyers estan convidats a donar forma a les noves instal·lacions d'AITEX a Batoi

AITEX es trasllada del centre d'Alcoi a Batoi
AITEX preveu fer el gros de les obres al llarg del 2019 i poder començar el trasllat en l'any 2020

AITEX es trasllada a Batoi, i vol crear allí un centre de referència, innovador, sostenible, accessible, tecnològic i amb un disseny únic. I per aconseguir-ho obrin la participació a qualsevol despatx d'arquitectes o enginyers que vulguen dir la seua. S'ha obert un concurs i es convidarà a Alcoi a tot el que vulga participar. L'objectiu és rebre tots els avantprojectes possibles al llarg de l'estiu, i després contractar el millor d'ells.

L'Institut Tecnològic Tèxtil d'Alcoi prepara el seu trasllat a Batoi, on es construiran un total de 3 edificis independents amb laboratoris, plantes experimentals d'investigació, centre de formació i oficines. AITEX vol que les noves instal·lacions siguen un referent del disseny i la tecnologia, sostenibles, accessibles, i flexibles per a poder adaptar-se a qualsevol canvi funcional del futur. És per això que en lloc d'encarregar el projecte a un despatx concret d'arquitectura, han tret a concurs la redacció de l'avantprojecte. Volen així assegurar-se que trien entre les millors propostes.

Es tracta d'un concurs on es convida a tots els despatxos d'arquitectura o enginyeria a participar. Des d'AITEX també s'han fixat en alguns edificis emblemàtics tant nacionals com internacionals, i han convidat els arquitectes a donar les seues idees. En aquest document es detallen els requeriments que fan falta, com una justificació de solvència tècnica i econòmica, o referències d'altres projectes que hagen realitzat d'edificis que estiguen en consonància amb el que busca AITEX.

Però també es donen unes bases del que han de ser les noves instal·lacions d'AITEX a Batoi. L'avantprojecte ha d'incloure la construcció de 3 edificis independents que sumen un total de 30.000 metres quadrats de sostre: el més gran, estimat en 22.800 metres quadrats, seria per a laboratoris, un segon de 6.200 metres quadrats per a I+D; i un tercer de 1.000 metres quadrats per a proves de comportament al foc. Els edificis també han d'incloure oficines, sala de reunions i juntes o altres departaments transversals. La resta de l'àrea s'ha d'urbanitzar amb zones verdes i pàrquing. Un apunt a destacar: es busca l'originalitat i presència, així que a diferència dels concursos públics, no s'ha establit cap pressupost màxim per a la redacció de l'avantprojecte.

Hi ha de termini fins al 14 de juny per a presentar tota la documentació que es reclama. Després el Consell Rector d'AITEX aprovarà els participants que compleixen els requisits i els convidarà a una jornada en Alcoi perquè coneguen tant les instal·lacions actuals d'AITEX com el terreny on es traslladen. Així podran escriure un primer avantprojecte amb la idea d'edifici, i d'on es triarà el projecte final. Els terminis que baralla AITEX són d'uns tres mesos de primera redacció, l'adjudicació definitiva a finals de setembre, i la redacció del projecte en l'últim trimestre de l'any. Si tot va com es preveu, les obres als terrenys de Batoi començarien el primer trimestre del 2019.