El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Arranca el tercer curs escolar marcat per la Covid-19

Aula del col·legi Sant Vicent
  • A Alcoi s’han matriculat més d'11.000 escolars. Per nivells hi ha 1.741 en Infantil, 3.436 en Primària, 2.682 en ESO, 704 en Batxillerat, 2.424 en FP i 51 en el CPEE Tomás Llácer.

Per tercer any consecutiu, comença el curs escolar marcat per la pandèmia del coronavirus. Enguany a diferència de l’any passat, tot el professorat està vacunat i ja estan preparades les mesures que permeten que la tornada a les aules siga segura, saludable i sostenible.

Aquest dimecres 8 de setembre els escolars tornen a les aules per a començar el nou curs escolar. Es tracta d’un curs marcat, de nou ,per la pandèmia i, per això, s’ha elaborat un Protocol de protecció i prevenció enfront de la transmissió i contagi de la Covid-19 per a centres educatius de la Comunitat Valenciana per al curs 2021-22. Aquest protocol té com a objectiu crear entorns escolars saludables i segurs en el context de la pandèmia a través de l’aplicació de mesures de promoció de la salut, protecció i prevenció adaptades a les diferents etapes educatives.

Cada centre haurà de tindre un Pla de Contingència que preveja les actuacions a realitzar i els mecanismes de coordinació necessaris per als possibles escenaris que puguen donar-se. Per als centres docents públics dependents de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, aquesta Conselleria elaborarà aquest Pla preventiu.

Els centres educatius tindran designats a una persona, responsable Covid-19, per als aspectes relacionats amb aquest, que actuarà com a interlocutora amb els serveis sanitaris quan haja de consultar algun assumpte. A més, la direcció de cada centre garantirà el compliment dels principis bàsics enfront de la Covid-19 i, a més treballarà en la programació d’accions per a pal·liar l’impacte de la pandèmia en la infància i adolescència.

Igual que en el curs passat, els centres educatius es mantindran oberts durant tot el curs escolar i l’organització de l’alumnat s’establirà en grups de convivència estable (GCE), d’acord amb la ràtio establida per la normativa vigent en la Comunitat.

En l’etapa infantil, l’única mesura efectiva i recomanable per a la limitació de contactes és el grup de convivència estable, ja que, per a l’adequat desenvolupament, aprenentatge i benestar emocional de l’alumnat de 3 a 6 anys és necessària una interacció estreta amb les persones adultes de referència i entre els companys. Així mateix, no tenen la maduresa suficient per a complir amb efectivitat les mesures de distància o de prevenció personal.

Com a novetats, en l’escenari de nova normalitat es permet la interacció entre grups d’un mateix curs sobretot en activitats a l’aire lliure (esbarjos, activitats esportives, projectes...). D’aquesta manera, es flexibilitza la limitació de contactes, però encara es manté mentre que l’escenari pandèmic no es controle.

El Regidor d’Educació, Jordi Silvestre, indica: “és important destacar el gran treball que han fet els Centres Educatius d’Alcoi, l’any passat vam viure un curs molt difícil i tots ells han fet els deures bé, per poder començar el curs amb les màximes garanties possibles dins de la situació en la qual ens trobem, vull donar-los l’enhorabona”.

“Aquest curs, igual que el passat tenim un protocol d’actuació i a més comptem amb l’experiència adquirida al llarg d’aquest temps, hem de continuar amb la responsabilitat per complir amb totes les mesures de prevenció i ara davant del repte de l’inici del curs hem de seguir i tindre la confiança de la nostra experiència durant el curs passat i els bons resultats assolits”, conclou el regidor.