El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Arranquen les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina 2022

L’Entrada de Moros i Cristians arrancarà a les 19h amb una participació aproximada d’unes 4.000 persones.

Les Festes en honor a Sant Hipòlit Màrtir comencen aquest divendres amb la interpretació de l'Himne de Festes i la Nit de l'Olla. El dissabte serà l'Entrada Mora i Cristiana, diumenge la solemne processó al Sant i el dilluns les Ambaixades que posen punt i final a unes esperades festes que van haver de cancel·lar-se per la pandèmia els dos últims anys.

Aquest divendres 12 d’agost, per fi i després de dos anys de pandèmia, Cocentaina arranca amb les Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Hipòlit Màrtir. La Festa va camí de ser declarada d'Interés Turístic Nacional.

El tret d'eixida als Moros i Cristians 2022 serà aquest divendres amb la interpretació de l'Himne de Festes i la Nit de l'Olla. L'activitat festiva començarà a les 19:15h a la part alta del Passeig del Comtat amb la desfilada de totes les Filaes fins al Pla acompanyades de les seues respectives bandes de música. Allí, als peus del Palau Comtal, sonarà l'Himne de Festes amb lletra del poeta Gerard Mur i Pérez així com música del compositor contestà José Insa Martínez.

L’Himne estarà dirigit pel mestre d'Ontinyent Saül Gómez i Soler, qui farà sonar conjuntament a La Colla Mal Passet, la Unió Musical Contestana i les bandes de les quatre Filaes de Càrrec (Banda Primitiva de Palomar, Unió Musical Atzeneta d'Albaida, Agrupació Artística Musical d'Alcoi i SIM de Benigànim).

La jornada acabarà amb les últimes 'Voltetes' del cicle fester pel Passeig del Comtat. Serà a partir de les 22:40h i amb el següent ordre: Kabilenyos, Muladís, Cavallers de Llúria, Contestanos, Maseros, Almogàvers, Gentils, Creuats, Contrabandistes, Cavalleria Ministerial, Bereberes 'Els Borts', Manta Roja, Bequeteros, Llana, Mudèjars i Guardia Jalifiana 'Sahorins'. En finalitzar actuarà la discomòbil X-Pam a l’Avinguda del País Valencià.

 

ENTRADA MORA I CRISTIANA

El pròxim 13 d’agost serà un dels dies grans de les Festes amb la celebració de les Entrades dels bàndols de la creu i de la mitja lluna. Aquest dia arranca a les 06:30h del matí a la Plaça de la Vila amb la missa de campanya en memòria dels Festers difunts. Seguidament, a les 07:00h, es farà el prec de l'Angelus des del balcó de l'Ajuntament i als sons de l'Himne Nacional seran alçades les banderes a la façana de la Casa Consistorial. Un dels moments mes esperats serà l'arrancà de la Primera Diana, desfilada que encapçalaran els Contrabandistes en els cristians mentre que en els moros serà esperat el pas dels Bequeteros com a formació que ostenta enguany la capitania.

L’Entrada de Moros i Cristians arrancarà a les 19h amb una participació aproximada d’unes 4.000 persones. arrancarà al carrer Pare Francesc Agulló, davant del Convent dels Pares Franciscans, i recorrerà el Passeig del Comtat, carrer Bisbe Estanya, El Pla, carrer Mare de Déu del Miracle i la Placeta dels Apòstols. En finalitzar hi haurà una revetla, amb Disco Camarassa, a l’Avinguda del País Valencià.

 

SANT HIPÒLIT MÀRTIR

El 14 d’agost es retrà homenatge a Sant Hipòlit Màrtir amb diferents actes religiosos en honor al patró de Cocentaina. Aquesta jornada central de la trilogia començarà a les 07:30h del matí amb la Segona Diana on tot el protagonisme el tenen els festers més menuts de les setze Filaes.

Per la vesprada, a les 20:15h arrancarà des de l'esmentat temple de Santa Maria la processó solemne amb la imatge de Sant Hipòlit i la seua Relíquia. La processó acabarà amb una disparada d'arcabusseria en honor al Sant, a la Plaça de l'Església, i en la mitjanit serà moment de gaudir de la humorística Retreta mentre que una revetla tornarà a amenitzar la matinada a l’Avinguda del País Valencià amb l’actuació de l’Orquestra Madre Selva.

 

LES AMBAIXADES

L’últim dia de Festes de Moros i Cristians serà dilluns amb el moment de guerrilles i les posteriors Ambaixades. La mora serà a partir de les 11:00h del matí, i estarà protagonitzada per Luís Reche, mentre que la cristiana donarà inici a les 18:30h sent declamada en aquesta ocasió per David Pascual. Les dues Ambaixades finalitzaran sense acord donant pas a una batalla d'arcabusseria on està previst que es cremen uns 500 kilos de pólvora. La principal novetat la trobarem amb el sopar denominat 'Trons i Germanor' que es realitzarà per primera vegada com a fi de festa en la Plaça del Mercat, amenitzat per l’orquestra Grupo Eñe, i amb la participació de les setze Filaes.