El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Josep Sou, Director Tècnic Càtedra Antoni Miró  d’Art Contemporani Universitat d’Alacant

Josep Sou

Arts Plàstiques-Temps de cultura

Càtedra Antoni MIró d'Art Contemporani

En parlarem ara, de les exposicions organitzades per la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la Universitat d’Alacant, l’Ajuntament d’Alcoi, Ajuntament d’Otos i la Fundació Sabadell. 

Després de dues dècades d’escassa activitat, la gran sala subterrània de la Llotja de Sant Jordi al centre d’Alcoi, en la plaça de l’Ajuntament, s’inaugura com a espai expositiu permanent el maig de 2013, i es converteix en l’àmbit més visitat des de llavors ençà, tot actuant com a dinamitzador de tantes sales d’exposició de la ciutat, amb un total aproximat de 25.000 visitants cada any. Podem ben dir que a la fi del curs 2020, ja hauran transitat la Llotja al voltant de 200.000 visitants. Per una altra banda, el Centre Ovidi Montllor, amb totes les seues activitats, a més de les exposicions, s’hi calculen unes 10.000 visites per l’any. Així mateix la Casa de la Cultura congrega al voltant de les 10.000 persones cada exercici cultural, clar està, en les diverses exposicions que s’hi mostren, a banda de la Biblioteca Pública. 

Aquests són els resultats estadístics en els tres espais expositius que gestiona la Càtedra Antoni Miró: La Llotja de Sant Jordi, la Casa de Cultura i el Centre Ovidi Montllor de la ciutat d’Alcoi.

Una estimació objectiva, basada en l’experiència i en dades aproximades, ens duu a fer del municipi la següent valoració: en altres sales municipals o en col·laboració amb el municipi, com ara la sala UNESCO, l’afluència ha estat d’uns 5.000 visitants cada any, i la Capella ha convocat 2.400 visites cada un dels cursos culturals. Sumant altres 25.000 visitants l’IVAM-CADA-ALCOI en el primer any de la seua renovada dinàmica, es consolida com una gran alternativa que comporta un efecte multiplicador amb xifres de record, tot fent que el poble gaudesca i participe abastament de la cultura i de les Arts Plàstiques a les Sales del Municipi. Podríem també afegir l’oferta generosa d’altres espais privats, o d’altres institucions, com ara les universitats, que aporten dinàmiques de gran creativitat. 

Per una altra banda, cal posar en valor les representacions teatrals, els concerts i moltes altres activitats que aporten un enorme cabal a la realitat cultural de la nostra ciutat, i que tant de valor atorguen a una societat de les nostres característiques.  Alcoi s’hi manifesta gratament vocat cap al món de les Arts i de la Cultura: una ciutat “Capital de la Cultura” permanent.